Obama už Guantánamo nezavře

Washington - Americká věznice Guantánamo bude asi fungovat i po lednu 2013, kdy končí mandát prezidenta Baracka Obamy. Řekl to americký ministr spravedlnosti Eric Holder. Obama přitom při nástupu do funkce sliboval, že kontroverzní věznici do jednoho roku uzavře. Jeho vláda ještě neví, co dělat s podezřelými z terorismu. Kongres vládě znemožnil převézt je všechny na americké území a američtí spojenci přijali jen malou část těch, které americká strana už nepokládá za bezpečnostní hrozbu. Zatím na Guantánamu zůstává 170 zadržovaných.

Holder dnes také odmítl upřesnit, jak bude americká administrativa soudit vězně z Guantánama. Plány vlády na vedení civilních sporů na území USA místo vojenských tribunálů na Guantánamu kritizovali opoziční republikáni. Zatím jediný takový spor skončil relativním neúspěchem vlády. Tanzanec Ahmed Khalfan Ghailani byl sice odsouzen na doživotí, předtím ho ale soud zbavil obvinění ve 284 z 285 bodů obvinění.

Věznice na Guantánamu

Byla zřízena v roce 2002 vládou tehdejšího amerického prezidenta George Bushe. Zařízením prošlo na 770 zajatců, dosud jich tam je asi 170. Soudní verdikt si jich vyslechl jen zlomek - dva vězni byli shledáni vinnými a čtyři se k terorismu přiznali výměnou za nižší trest.

Americký Kongres navíc loni schválil rozpočet, který znemožňuje Obamově administrativě vést další soudy s vězni z Guantánama na americké pevnině. Ministr obrany Robert Gates kvůli tomu před dvěma týdny uvedl, že šance na uzavření Guantánama jsou velmi malé.

Věznici na Guantánamu kritizují ochránci lidských práv. Podle nich zde byli vězni mučeni a vystaveni nelidskému zacházení. Vadí jim také, že zajatci zde byli drženi mnoho let bez soudu a bez přístupu k právníkům.