Mise Discovery bude o den delší

Washington - Poslední cesta raketoplánu Discovery do kosmu, původně plánovaná na 11 dní, potrvá o den déle. Americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA) oznámil, že dodatečný den bude využit především k zařízení nového víceúčelového modulu Leonardo, který je 13. místností ISS a jedinou, která je určena výhradně jako skladový prostor. Modul italské výroby astronauti s pomocí robotické paže připojili k orbitálnímu komplexu.

Více než šest metrů dlouhý modul je nyní plný materiálu, který v něm o víkendu na ISS přivezl raketoplán Discovery. Až v květnu z něj bude vytažen i humanoidní robot Robonaut 2 (R2), jenž bude podroben testu, zda podobná zařízení mohou astronautům pomáhat při rutinních, ale potenciálně nebezpečných operacích.

Nový stálý modul je prostornější modifikací víceúčelového logistického modulu Leonardo. Rozšíření skladovacích kapacit na ISS je nezbytností, protože americké raketoplány dosud kontejnery s odpadem a vyřazenými součástkami z ISS odvážely.

Reportáž Pavla Šimka (zdroj: ČT24)

Astronauti z Discovery ještě mají na ISS instalovat důležité součástky a díly včetně nové logistické plošiny. Discovery se poté od ISS odpojí pravděpodobně 6. března, o dva dny později by měl přistát na Zemi.