V Pákistánu zastřelili jediného křesťanského ministra

Islámábád – Neznámí ozbrojenci dnes v Islámábádu zastřelili pákistánského ministra pro náboženské menšiny, křesťana Šáhbáze Bhattího. Zemřel v nemocnici, kam byl v kritickém stavu převezen. K útoku se přihlásila al-Káida a Tálibán. Bhattí, jenž vyzýval ke změně přísného pákistánského zákona o rouhání umožňujícího stíhání pro znevažování islámu či proroka Mohameda, už v minulosti čelil výhrůžkám islamistů. Byl jediným křesťanem v jinak muslimské pákistánské vládě.

Podle svědků byli útočníci tři. Na ministrovo auto začali střílet, jakmile vyjel ráno z domu do práce. Dva z mužů pak otevřeli jeho dvířka a snažili se Bhattího vytáhnout ven, zatímco třetí opakovaně střílel dovnitř vozu ze samopalu. Z místa činu střelci ujeli bílým suzuki. Zatím není jasné, proč s sebou Bhattí neměl ochranku. Při útoku byl těžce zraněn i jeho řidič.

V letácích zanechaných na místě se k útoku přihlásila al-Káida a pákistánská odnož Tálibánu. Varují, že stejný osud stihne kohokoli, kdo se postaví proti zákonu o rouhání.

Zákon proti rouhání je v Pákistánu sledovaným tématem od loňského listopadu, kdy soud na jeho základě vůbec poprvé odsoudil k trestu smrti křesťanku, matku pěti dětí. Bhattí chtěl změnit tvrdou normu, která umožňuje stíhat lidi za jakoukoliv kritiku islámu nebo proroka Mohameda. Podle Bhattího ale úřady zákon zneužívají k pronásledování náboženských menšin.

Vatikán v prohlášení uvedl, že varování papeže Benedikta XVI. o nebezpečí hrozícím křesťanům v této oblasti jsou plně oprávněná. K odsouzení se připojili i další zahraniční církevní i světští činitelé.

Začátkem ledna zastřelil guvernéra nejlidnatější pákistánské provincie Paňdžáb Salmána Tasíra jeden z jeho vlastních bodyguardů. Guvernér patřil mezi jednoznačné odpůrce zákona o rouhání a žádal pro pětačtyřicetiletou odsouzenou křesťanku prezidentskou milost.

Bhattí se smrti nebál

Bhattí si byl zřejmě vědom, že může být kdykoli terčem atentátu. Zanechal předem videonahrávku pro BBC a satelitní televizi Al-Džazíra, která měla být odvysílána v případě jeho smrti. Ve vzkazu na rozloučenou říká, že mu vyhrožoval Tálibán i al-Káida, ale že ho to neodradilo, aby se zastával „utlačovaných a na okraj odsouvaných křesťanů a dalších menšin v Pákistánu“. „Zemřu při obraně jejich práv,“ dodal Bhattí. „Tyto hrozby a varování nemohou změnit mé názory a zásady.“