Návrhář Galliano se omluvil

Paříž – Modní návrhář John Galliano, se kterým včera rozvázal spolupráci salon Dior, se dnes omluvil za své chování. Popřel ale, že by pronesl antisemitské urážky. Obhajoval se, že se stal objektem verbálního útoku. V prohlášení, které komentuje incident z minulého týdne, kdy opilý návrhář urážel jeden pár v pařížské kavárně, Galliano odsoudil rasismus. Pařížská prokuratura dnes oznámila, že požene návrháře před soud.

„Naprosto popírám obvinění, která byla pro mně vznesena, a spolupracuji s vyšetřovateli. Antisemitismus a rasismus nemají v naší společnosti místo. Bez výhrad se omlouvám za své chování, pokud někoho šokovalo,“ uvedl návrhář v prohlášení.

Galliano ovšem popřel, že by pronesl protižidovské výroky. Naopak tvrdí, že byl „terčem verbálního dorážení a nevyprovokovaného útoku“, při kterém se ho „jedno individuum pokusilo zasáhnout židlí“. Rozhodl se proto podat žalobu pro pomluvu a hrozbu na jeho adresu.

Galliano údajně minulý čtvrtek na terase kavárny v centru Paříže napadl jeden pár. Návrhář byl opilý a v kavárně ve čtvrti Marais, kde žije početná židovská komunita, údajně vykřikoval protižidovské urážky. Prohlásil například, že miluje Hitlera. Gallianův výstup někdo natočil na mobil. 

Luxusní salon Dior kvůli incidentu rozvázal s Gallianem spolupráci. Případ prošetřuje i policie. Návrháři hrozí za rasistické urážky až půlroční vězení. prokurátor dnes oznámil, že návrhář půjde před soud.