Zahraničním novinářům v Číně nastaly těžké časy

Peking - Čína v uplynulých dnech opět zpřísnila pravidla pro zahraniční novináře, která uvolnila před olympijskými hrami v Pekingu v létě 2008. Média působící v Pekingu nemají podle policejního varování posílat své zaměstnance na místa, na která anonymní uživatelé internetu vyzývající k „jasmínové revoluci“ začali svolávat víkendové protesty, jež znepokojují vládu v Pekingu. Podle agentury AP policie hrozí novinářům zrušením pracovního povolení a dalšími tresty, pokud se nepodřídí.

V uplynulých týdnech se na čínském internetu začaly objevovat záhadné výzvy k protestním shromážděním inspirované demonstracemi na Blízkém východě. Online výzvy apelují na Číňany, aby se každou neděli sešli na vybraných místech k poklidnému protestu v rámci čínské „jasmínové revoluce“, která se odvolává na tuniské lidové povstání, jež svrhlo dlouhodobého vládce země a spustilo v dominovém efektu sérii dalších protestů napříč severní Afrikou a Blízkým východem. Počet měst, kde se mají protesty konat, se postupně rozšiřuje a v pondělí jich už bylo 35.

Výzvy k demonstracím se často k lidem nedostanou

Telefonát Tomáše Etzlera (zdroj: ČT24)

Čínský systém filtrování internetu od nepovoleného obsahu ovšem znamená, že většina Číňanů nemá o výzvách ani tušení. Účast na demonstracích proto byla víc než skrovná a potenciální demonstranty početně převyšovali zahraniční novináři, kteří se přišli podívat, zda někdo na akci přijde. Přinejmenším jeden novinář se o víkendu stal terčem útoku neznámých mužů v civilu, když se snažil udělat reportáž z místa plánovaného protestu v Pekingu a řadu dalších obtěžovala čínská policie, která jim zabavila vybavení či smazala videonahrávky.

Dochází tak k opětovnému přitažení šroubů pro pravidla pořizování zpravodajství z Číny, která byla uvolněna pro zahraniční novináře před olympijskými hrami v roce 2008. Tehdy mohli volně cestovat po celé zemi, s výjimkou tak citlivých oblastí, jako je Tibet, a pořizovat rozhovory s kýmkoli, kdo předem souhlasil.

Čínská policie trvá na tom, že žádná „jasmínová revoluce“ se v Číně nechystá. Podle prohlášení klubu zahraničních dopisovatelů v Číně naopak bylo několik novinářů obviněno, že se revoluci „snaží rozdmýchávat, narušují klid v zemi a jednoduše působí problémy“.

Čína
Zdroj: ČT24/www.tourismchina.org