Rusko vyzkoušelo novou „neviditelnou“ stíhačku

Moskva – Rusko vyzkoušelo nový prototyp „neviditelné“ stíhačky Suchoj T-50. Stroj odstartoval z Komsomolsku a proletěl se nad Amurem a Dálným východem. Stíhačka se podle testů osvědčila. Stroj dosahuje rychlosti přes 2 tisíce kilometrů za hodinu a má být protějškem amerického neviditelného letounu F-22 Raptor.

První prototyp letounu Suchoj T-50 vzlétl loni koncem ledna. Víc než rok poté Rusové vyzkoušeli druhý prototyp stroje. Ten se od prvního v podstatě neliší. Detaily o nové stíhačce jsou sice tajné, ruský zbrojní průmysl se ale pochlubil tím, že Suchoj T-50 dosahuje rychlosti až 2100 kilometrů za hodinu a má dolet až 5500 kilometrů. Pyšní se také novou avionikou a radiolokátorem. 

Stíhačká má jen nepatrný radiolokační a tepelný odraz, je také podstatně účinnější při útocích na vzdušné i pozemní cíle. Letoun může nést „inteligentní“ rakety a bomby o hmotnosti 250 kilogramů, dalších 1,5 tuny výzbroje lze rozmístit na vnějších závěsnících. 

„Let trval 57 minut. Stroj pilotoval zasloužilý zkušební letec Sergej Bogdan. Všechny úkoly, stanovené pro první let, byly úspěšně splněny. Stabilita a ovladatelnost letadla ve vzduchu byly oceněny jako dobré. Všechny systémy a motor fungovaly bez závad,“ informoval agenturu Interfax o leteckých zkouškách nejmenovaný zdroj ze zbrojního průmyslu. 

První prototyp už mezitím absolvoval čtyři desítky letů. Pokročily také statické zkoušky a práce na vývoji palubní elektroniky. Rusko plánuje stíhačky využít nejen ve své armádě, ale také počítá s jejich prodejem do zahraničí.