Britská armáda se mobilizovala kvůli UFO

Londýn – V roce 1967 britská armáda a policie zaznamenaly hned několik vyděšených telefonátů obyvatel jižní Anglie, kteří tvrdili, že spatřili UFO. Popisovali, jak nad Bristolským kanálem viděli šest létajících objektů seřazených do dokonalé linie. Na místo okamžitě vyrazila armáda i policie. Až když vojáci podezřelé objekty prohlédli, zjistili, že se jedná jen o žertík nějakého vtipálka. Událost ale v 60. letech vzbudila v Británii diskuse, zda je armáda vůbec na útok mimozemské civilizace připravená. Případ z roku 1967 popisují nově zveřejněné tajné složky z britského národního archivu.

Vtípek studentů techniky z univerzity Farnborough zmobilizoval 4. září v roce 1967 britskou armádu i policii. Obyvatelé jižní Anglie zaplavili královské letectvo i policii zděšenými telefonáty, že se nad Bristolským kanálem nedaleko ostrova Sheppey vznáší šest létajících talířů. Na místo okamžitě vyrazily čtyři policejní jednotky, specialisté na bomby, vojáci i zástupci ministerstva obrany. Když ale pyrotechnici podezřelé objekty prozkoumali, zjistili, že se jedná o podvod. Později se přišlo na to, že si z obyvatel vystřelili čtyři studenti. 

Případ z roku 1967 byl dnes odtajněn národním britským archivem, který postupně zveřejňuje tajné dokumenty týkající se UFO. Složky čítající dohromady 8500 stránek shromaždují zprávy o pozorování záhadných úkazů od 50. let. 

Unesen do časoprostoru 

Dokumenty popisují i případ z roku 1998, kdy muž z Barnes z jihozápadního Londýna tvrdil, že ho zřejmě uneslo UFO. V noci nemohl muž spát, a tak šel posedět se skleničkou v ruce na zahradu. „Po chvíli jsem slyšel vzdálený řev motorů, který byl stále silnější a silnější,“ popsal svůj zážitek ministerstvu obrany. „Najednou se nad domem objevilo obrovské plavidlo, které letělo západním směrem. Byl to stroj ve tvaru doutníku a na každé straně měl obrovské rakety jako křídla. Mělo to dvě velká světla vpředu a jedno další silné světlo, které krouživě svítilo na zem,“ tvrdil muž. 

Podle něj po chvíli plavidlo zmizelo v dálce a prý to vypadalo, že se blíží k zemi. Muž byl velmi vyděšený, rozhodl se ale, že celou věc nahlásí na policii až ráno. Šel si tedy lehnout, když se ale probudil, bylo o hodinu méně. Myslel si proto, že když pozoroval ten zvláštní úkaz, vrátil se čas zpátky. Začal tedy uvažovat nad tím, zda ho náhodou neunesli ufoni.

Britské ministerstvo obrany se ale se zmateným mužem vypořádalo raz dva. Napsali mu, že spatřil pravděpodobně vzducholoď. Návrat o hodinu zpět pak prý způsobil posun času z letního na zimní. 

UFO nad Srí Lankou 

Jedna ze složek popisuje také zkušenost pensiovaného důstojníka RAF, jenž tvrdil, že spatřil UFO během dovolené na Srí Lance v dubnu 2004. Na důkaz zaslal britskému ministerstvu obrany i fotografie. „Spatřil jsem částečnou svatozář na obloze, o nějakou minutu později zahřmělo, po další chvíli se objevil prstenec podobný koblize,“ uvedl bývalý letec. Britské ministerstvo obrany mu doporučilo, aby se obrátil na srílanskou vládu.

UFO
Zdroj: ČT24/www.vanili.cz