Země V4 dál tlačí na Bělorusko

Bratislava - Česko, Slovensko, Maďarsko a Polsko pokračují v tlaku na autoritativní režim běloruského prezidenta Alexandra Lukašenka. Ministři zahraničí zemí takzvané visegrádské čtyřky a Německa dnes v Bratislavě vyzvali představitele postsovětského Běloruska, aby propustili politické vězně a přestali zastrašovat opozici. V opačném případě podle nich Minsku hrozí další sankce a setrvání v izolaci.

„Země, kde vládne totalita, nemá žádnou budoucnost. Prezidentu Lukašenkovi jsme jasně vzkázali - v úvahu nepřichází žádná diskuse s jeho režimem, pokud ve vězení bude třeba jeden jediný politický vězeň,“ prohlásil šéf slovenské diplomacie Mikuláš Dzurinda.

Kritická slova si na společném jednání ministrů zahraničí V4 a Německa s představiteli států Východního partnerství, v němž je sdružena šestice postsovětských republik, vyslechl běloruský náměstek ministra zahraničí Valerij Voronecký.

Ministři zahraničí se svým prohlášením přidali k premiérům zemí visegrádské čtyřky. Ti v polovině února na summitu ve slovenské metropoli vyzvali Minsk k propuštění aktivistů, kteří po loňských demonstracích proti výsledkům prezidentských voleb skončili ve vězení. Lidem, kteří protestovali proti údajně zmanipulovaným výsledkům hlasování, hrozí dlouholeté vězení.

Westerwelle: Do EU smí jen demokratické státy

Běloruští opoziční aktivisté, kteří v těchto dnech navštívili Bratislavu, se mohou spoléhat na podporu Evropské unie. Ta koncem ledna Lukašenkovi a dalším představitelům tamního režimu zakázala vstup na své území a zmrazila jejich finanční aktiva v unijních zemích. „Pokud Bělorusko nedospěje k pozitivnímu vývoji, Evropská unie bude podnikat další kroky,“ poznamenal bez dalších podrobností státní tajemník polské diplomacie Mikolaj Dowgielevicz.

Německý ministr zahraničí Guido Westerwelle dnes upozornil, že šanci na vstup do EU mají pouze demokratické státy. „Most do EU se jmenuje demokracie. Kdo chce vstoupit do Evropské unie, musí sdílet demokratické hodnoty,“ zdůraznil.

Ministři zahraničí dnes společně s šéfkou diplomacie EU Catherine Ashtonovou podpořili šest postsovětských republik, které jsou součástí programu Východního partnerství. Visegrádská čtyřka přislíbila například pomoc při reformách, ale také společné projekty financované fondem V4. Kromě Běloruska je členem Východního partnerství Ukrajina, Moldavsko, Gruzie, Arménie a Ázerbájdžán.

Ministři zahraničí V4 a Německa v Bratislavě
Zdroj: ČTK/Petr David Josek