Egyptský premiér chce plnit požadavky demonstrantů

Káhira - Nový egyptský premiér Isám Šaráf dnes slíbil tisícovkám demonstrantů shromážděným na káhirském náměstí Tahrír, že se vynasnaží splnit jejich demokratické požadavky. Zároveň vzdal také hold obětem nedávné revoluce. Na 19. března bylo v Egyptě vyhlášeno referendum o ústavních změnách, které mají například zajistit demokratické volby prezidenta země. V Alexandrii a na Sinajském poloostrově dnes demonstrovaly tisíce lidí.

Šaráf podle Reuters ve svém projevu před demonstranty také prohlásil, že přišel, aby od nich získal pro svůj úřad legitimitu. Dav ho pak za radostného volání snesl z pódia a odnášel na ramenou. Skupinu doprovázela policie.

Bývalý ministr dopravy Šaráf byl armádou do funkce předsedy přechodné vlády jmenován ve čtvrtek poté, co abdikoval dosavadní šéf kabinetu Ahmad Šafík. Šafíka do funkce dosadil 29. ledna exprezident Husní Mubarak. Odchod premiéra jmenovaného svrženým prezidentem byl jedním z hlavních požadavků prodemokratického hnutí, které 11. února přivodilo Mubarakův pád. Toto hnutí silně kritizovalo, že setrvávání Šafíkova kabinetu neznamená skutečný konec Mubarakovy éry.

Moc v Egyptě po pádu prezidenta Mubaraka převzala armáda - Nejvyšší rada ozbrojených sil (SCAF). Rychlé přijetí demise nyní už bývalého premiéra podle AP ukazuje, že armádní velitelé naslouchají požadavkům vůdců povstání. Mnoho Egypťanů se však domnívá, že armáda by měla nyní nastolit pořádek. Policie v nejlidnatější arabské zemi převážně zmizela z ulic a Egypt se potýká s nebývalou vlnou kriminality. Více než měsíc je uzavřena káhirská burza. V sobotu by se mělo znovu otevřít jedenáct univerzit.

V Alexandrii a na Sinaji vyšli lidé do ulic

Do ulic ve městě Aríš a v dalších obcích na severu Sinajského poloostrova dnes vyrazily tisíce lidí, ty požadovaly propuštění zadržených a vězňů. Mnozí z nich jsou prý drženi bez vznesení obvinění, nebo zůstávají za mřížemi i poté, co jim trest vypršel.

Asi 200 lidí dnes vzniklo do sídla státní bezpečnosti v severoegyptské Alexandrii. Demonstranti se zmocnili spodních pater budovy a donutili činitele ukrýt se v horních patrech. Nebývalému útoku podle agentury Reuters předcházely střety s policií. Demonstranti požadující zrušení státní bezpečnosti házeli benzinové bomby na policisty, kteří odpověděli střelbou ostrými náboji. Podle svědků přitom těžce zranili šestadvacetiletého aktivistu, který byl převezen do nemocnice. Zdravotnické zdroje agentuře AFP sdělily, že s blíže neurčeným počtem zraněných z místa odjely nejméně tři sanitky.

Al-Káida se snaží získat vliv

Na své příznivce v Egyptě se dnes obrátil druhý nejvýznamnější muž teroristické sítě al-Káida Ajmán Zavahrí. Ve zvukové nahrávce zveřejněné na internetu je vyzval, aby v zemi ustavili islámskou vládu. Apeloval mimo jiné na učence z prestižní instituce sunnitského islámu Al-Azhar, aby „povstali a vedli národní boj za zavedení (islámského práva) šaríi“. Vládu USA pak nařkl, že se v Egyptě a v Tunisku, kde demonstranti rovněž svrhli tamní režim, pokouší zavést loutkovou vládu.

Káhirská instituce Al-Azhar v minulosti podporovala boj proti extremismu a opakovaně čelila kritice Zavahrího, podle nějž naslouchala diktátu egyptské vlády. Podle agentury AP je nepravděpodobné, že Zavahrího volání po islámském státu u většiny účastníků demonstrací proti Mubarakově autokratickém režimu nalezne odezvu.