Čína kritizuje protesty na Blízkém východě

Peking - Protestní hnutí na Blízkém východě dnes ostře napadl pekingský komunistický deník The Beijing Daily. List odmítl možnost, že by se něco podobného mohlo stát v Číně, a s kritikou přichází v úvodní den výročního zasedání čínského parlamentu, které je v zemi klíčovou politickou událostí roku. Zároveň Čína oznámila zvýšení rozpočtu na policii a pořádkové síly, které nemá v historii země obdobu a údajně poprvé přesáhnou i výdaje na armádu.

Protestní hnutí na Blízkém východě podle The Beijing Daily, který vydává pekingská organizace Komunistické strany Číny, nepřineslo občanům jednotlivých zemí nic než chaos a bídu. Protesty jsou prý řízeny malou skupinou lidí, kteří k organizování nezákonných shromáždění používají internetovou síť.

Blízký východ je v Číně podroben pečlivé kontrole

Čínští cenzoři velmi pečlivě formují místní zpravodajství z nepokojů na Blízkém východě, aby odradili čínské občany od případné inspirace, uvádí agentura AP. Státní média zdůrazňují negativní dopad protestů na společnost a ekonomiky jednotlivých zemí a maximální prostor věnují hlasům čínských dělníků, kteří se vrátili z Libye a z dalších zemí a kteří podporují státní propagandu.

The Beijing Daily zdůrazňuje, že čínští občané chtějí politickou stabilitu, ekonomický rozvoj a příznivou vládní politiku. Zároveň si občané musí být vědomi i hrozeb lidí s postranními úmysly, kteří chtějí zneužít k vyvolání nepokojů problémy, které Čína má.

Vládnoucí komunistická strana ve světle varování před nepokoji inspirovanými vývojem v zahraničí rovněž oznámila, že rozpočtové výdaje na policii, státní bezpečnost, ozbrojené občanské milice, soudy a vězeňství letos vzrostou o 13,8 procenta a budou činit v přepočtu přes 1,6 bilionu korun. Naproti tomu výdaje na armádu mají vzrůst o 12,7 procenta na zhruba 1,58 bilionu korun. „Je to poprvé, co bylo veřejně oznámeno, že výdaje na vnitřní bezpečnost přesáhnou výdaje na armádu,“ říká Sie Jüe, politolog z univerzity v Šanghaji.