Vítězové irských voleb se dohodli na koalici

Dublin - Na vytvoření vládní koalice se dohodli vítězové irských voleb - tedy středopravá strana Fine Gael a levicoví labouristé. Přesto, že se v řadě postojů liší, jejich dohoda přináší zemi stabilní vládu s pohodlnou většinou. V parlamentu se 166 křesly má tak Fine Gael jistých 70 míst a labouristé 36 křesel. Sestavením vlády byl pověřen předseda strany Fine Gael Enda Kenny. Nový parlament by ji měl schválit na svém prvním zasedání ve středu 9. března.

S Eamonem Gilmorem, šéfem labouristů, kteří budou druhou nejsilnější stranou v novém parlamentu, jednal Kenny o koaliční dohodě od pondělí. I když se obě strany v řadě postojů liší, jejich dohoda přináší stabilní vládu s pohodlnou většinou. Strana Fianna Fáil, která byla dosud dominující silou irské politiky, ale voliči jí přičetli odpovědnost za současnou finanční krizi, získala nejméně 18 mandátů.

Kenny označil jako jeden ze svých prvních úkolů už v předchozích dnech úsilí o změnu podmínek nepopulárního programu pomoci od Evropské unie a Mezinárodního měnového fondu (MMF) ve výši 85 miliard eur (přes dva biliony korun). Pomoc byla dohodnuta koncem minulého roku a většina Irů ji považuje za nevýhodnou a ponižující.

Budoucí vláda chce také do roku 2015 snížit rozpočtový schodek pod tři procenta hrubého domácího produktu, jak požaduje Evropské unie. V novém kabinetu vznikne podle agentury Reuters také post, jehož představitel bude mít na starosti kontrolu nad veřejnými výdaji a reformou veřejného sektoru.

Obě strany se však zatím nedohodly na způsobu, jak zkrotit rozpočtový deficit, který v roce 2010 se schodkem 32 procent HDP vytvořil novodobý evropský rekord. Fine Gael podporuje další razantní škrty, zatímco labouristé usilují o zachování sociálních programů a státních míst a navrhují vyšší daňové odvody pro lidi s vyššími příjmy. Podle analytiků ovšem nezbude vládě jiná možnost a bude muset přikročit k oběma navrhovaným opatřením.