V Paříži začal soud s Chirakem

Paříž - V Paříži dnes začal proces s bývalým francouzským prezidentem Jacquesem Chirakem. Chirac je prvním exprezidentem v dějinách země, který usedl na lavici obžalovaných. Bývalý prezident se zodpovídá z údajného zaměstnávání fiktivních osob na pařížské radnici v době, kdy ji vedl. Hrozí mu až deset let vězení, pokuta 150 000 eur (přes 3,6 milionu korun) a pětiletá ztráta volebního hlasu.

Chirac se z dnešního jednání omluvil, slíbil ale, že v úterý se určitě dostaví.  „Od dnešního slyšení nic neočekává, je klidný. Má v úmyslu přijít zítra a jsem si jistý, že tu zítra bude,“ řekl jeho právník Georges Kiejman.

Chirac se s problémy začal potýkat po ztrátě prezidentské imunity v roce 2007. Podle obvinění měla pařížská radnice pod jeho vedením na přelomu 80. a 90. let na výplatní pásce 21 lidí, kteří ve skutečnosti pracovali pro Chirakovo Sdružení pro republiku (RPR, dnes vládní Svaz pro lidové hnutí). Straníky RPR tak platili francouzští daňoví poplatníci. „Myslím, že jde o velmi důležitý, dokonce historický fakt v dějinách Francie. Vůbec poprvé totiž stojí před soudem exprezident. Přesto, že se obvinění může zdát malé, má obrovský význam pro francouzskou historii a politiku,“ řekl spolupracovník Reuters Thierry Leveque.

Chirac na svou obhajobu tvrdí, že zmíněných 21 zaměstnanců bylo zcela legitimních a že všichni byli Paříži užiteční. „Teoreticky by mohl skončit za mřížemi až na deset let a dostat pokutu až 150 tisíc eur. Prakticky mu ale takový trest nejspíš nehrozí. V těchto případech se většinou ukládá podmínka a mnohem nižší pokuta,“ prohlásil Leveque.

Kromě toho je Chirac ještě obviněn v případu vyšetřovaném v Nanterre u Paříže, kde jde o nelegální zaměstnávání sedmi osob. V tomto případu bylo již v roce 2004 vyneseno několik rozsudků, mimo jiné proti bývalému premiérovi a nyní ministru zahraničí Alainu Juppému, který byl tehdy generálním tajemníkem RPR a na pařížské radnici měl na starosti finance.

Obhajoba se snaží stavět na tom, že oba případy jsou spojeny, a navíc se staly dávno. Obhájce bývalého ředitele Chirakova úřadu, který stojí rovněž na lavici obžalovaných, již oznámil, že bude požadovat, aby text, který zabránil promlčení, byl označen za protiústavní.

Pařížská radnice, tedy hlavní poškozený, se procesu neúčastní, protože loni v září uzavřela s Chirakem a se Svazem pro lidové hnutí dohodu o vyrovnání.

Francouzi mají exprezidenta stále v oblibě

Prezidentem se Chirac stal v roce 1995 a znovuzvolen byl o sedm let později. Po odchodu z Elysejského paláce v roce 2007 se zcela zdržuje komentářů k činům svého nástupce Nicolase Sarkozyho, který dříve patřil k jeho velkým soupeřům. Chirac se stále těší velké podpoře. Podle průzkumů ho pozitivně hodnotí přes 70 procent Francouzů.

Jacques Chirac
Zdroj: ČT24