Pokračují boje o libyjský Rás Lanúf

Tripolis - Libyjská vládní vojska věrná plukovníkovi Muammaru Kaddáfímu odrazila povstalce u přístavu Bin Džavád ve střední části pobřeží a postupují na východ k důležitému ropnému terminálu Rás Lanúf, ovládanému rebely. Terminál se dnes stal terčem leteckého útoku, povstalci odpověděli střelbou z protiletadlových děl. Nové boje se vedou také o město Zavíja západně od Tripolisu. Zprávy z bojišť ale prakticky není možné ověřit; je zřejmé, že kromě občanské války se vede informační boj. Kaddáfí dnes varoval před vměšováním do vnitřních záležitostí země a pohrozil přílivem afrických uprchlíků do Evropy, pokud jeho režim padne.

Boje proti Kaddáfímu trvají od poloviny února a rostou obavy z občanské války. Rás Lanúf povstalci ovládají od pátku, v neděli město napadla libyjská letadla. Dnes ráno z města ve strachu z útoků utekly desítky obyvatel. Jediný hotel ve městě, ve kterém bydleli hlavně novináři, byl evakuován.

Kaddáfí varoval před přílivem uprchlíků do Evropy

Podle Kaddáfího zahraniční média vytvořila o situaci v Libyi pokřivený obraz. V rozhovoru pro francouzskou televizi France 24 obvinil Paříž ze zasahování do vnitřních záležitostí Libye kvůli kontaktům s povstalci a zlehčoval závažnost střetů. „Na obou stranách - armády a policie na jedné a povstalců na druhé - bylo zabito jenom asi 150 až 200 lidí. Přitom se ale tvrdí, že jde o tisíce,“ prohlásil libyjský vůdce. Znovu také varoval před vměšováním do vnitřních záležitostí své země. Jeho syn Saíf Islám pak hrozil Evropě přílivem afrických uprchlíků, který přes Libyi začne proudit na sever, pokud režim jeho otce padne.

Muammar Kaddáfí v rozhovoru pro France 24:

„Libye hraje životně důležitou roli pro regionální i světový mír.“

Kaddáfí v rozhovoru pro France 24 rovněž vyjádřil přesvědčení, že Západ se bez Libye neobejde při snaze zkrotit teroristickou síť Al-Káida i uprchlíky snažící se dostat se do Evropy. „Jsou miliony černochů, kteří by mohli dorazit do Středomoří a dostat se do Francie a Itálie. A Libye sehrává svou roli v bezpečnosti Středomoří,“ dodal Kaddáfí. Na italský ostrov Lampedusa v noci na dnešek dorazily lodě s další více než tisícovkou nelegálních migrantů.

Kaddáfí v rozhovoru pro France 24 také uvedl, že do země vyšle vyšetřovací komisi Africká unie. Výbor podle něj prozkoumá fakta a ujistí svět, že zahraniční zprávy o problémech v Libyi jsou „stoprocentní lež“. „Všechno je normální,“ pravil Kaddáfí, který je prý s africkými státy v kontaktu.

Kaddáfího syn: Pokud otec odejde, hrozí občanská válka

Jeden z Kaddáfího synů Saadí dnes varoval, že pokud jeho otec odstoupí, hrozí občanská válka. „Je tu libyjská armáda a východní region je vyzbrojen. Zdejší situace není jako v Tunisku nebo Egyptě,“ řekl Saadí. „A s vyhlídkou na možnou občanskou válku musí hrát vůdce velmi, velmi významnou roli v uklidňování Libye a v přesvědčování lidí, aby si spolu sedli a jednali. Pokud se něco stane vůdci, kdo by měl situaci pod kontrolou? Propukla by občanská válka,“ dodal.

Podle OSN bude humanitární pomoc potřebovat milion lidí

Kaddáfího vláda uvedla, že umožní OSN prozkoumat humanitární situaci v zemi. Generální tajemník OSN Pan Ki-mun také jmenoval bývalého jordánského ministra zahraničí Abdalláha Chatíba zvláštním vyslancem pro Libyi. Humanitární situaci v zemi posoudí i expertní skupina Evropské unie. Podle dnešního oznámení OSN bude humanitární pomoc potřebovat více než milion lidí zasažených konfliktem. OSN se obává o osud civilistů i uprchlíků, kterých už je 200 tisíc. Vyzvala mezinárodní společenství, aby se složilo na humanitární pomoc ve výši 162 milionů dolarů.

V neděli se odehrály tvrdé boje mezi jednotkami věrnými Kaddáfímu a oddíly vzbouřenců ve třech městech na pobřeží Libye. Zřejmě největší bitvu od začátku konfliktu svedly bojující strany o město Misuráta, kde údajně zahynuly desítky bojovníků. Podle tvrzení povstalců je celý východ Libye pod jejich kontrolou. Obětí víkendových bojů ve městě Misuráta bylo nejméně 21 lidí.

NATO intervenci neplánuje

Americký prezident Barack Obama dnes prohlásil, že Severoatlantická aliance zvažuje vojenské možnosti v reakci na vývoj situace v Libyi. Generální tajemník NATO Anders Fogh Rasmussen dnes nicméně uvedl, že aliance vojenskou intervenci do Libye neplánuje. Jakoukoli vojenskou operaci, včetně prosazení bezletové zóny nad Libyí, by zajišťovala pouze s mandátem od Rady bezpečnosti OSN. Současný mandát podle Rasmussena neumožňuje použití vojenské síly. NATO se podle Rasmussena nechystá ani k námořní blokádě Libye kvůli uplatnění současné rezoluce Rady bezpečnosti OSN, která uvalila na Tripolis zbraňové embargo.

Rasmussen zdůraznil, že arabské země jsou kvůli válce v Iráku zvýšenou měrou citlivé na vojenské zásahy západních zemí. Proto je podle něj nutné udržovat kontakt s regionálními organizacemi, především s Ligou arabských státu a s Africkou unií.

Britský ministr zahraničí dnes řekl, že Británie s partnery pracují v Radě bezpečnosti OSN na podmínečné rezoluci o bezletové zóně nad Libyí. Rezoluce by podle Haguea vstoupila v platnost pouze za jasně daných podmínek a v případě, že by ji podpořily státy regionu.

Situace v Libyi bude také hlavním tématem čtvrteční schůzky ministrů obrany NATO.

  • Boje v Libyi autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/24/2376/237536.jpg
  • Libyjský vůdce Muammar Kaddáfí v rozhovoru pro francouzskou televizi France 24 autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/24/2376/237538.jpg
  • Zraněný libyjský bojovník autor: Hussein Malla, zdroj: ČTK/AP http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/24/2376/237524.jpg
  • Anders Fogh Rasmussen autor: Geert Vanden Wijngaert, zdroj: ČTK/AP http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/13/1281/128065.jpg
  • Libyjští uprchlíci autor: Lefteris Pitarakis, zdroj: ČTK/AP http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/24/2376/237523.jpg