Nová tuniská vláda rozpustila tajnou policii

Tunis - Prozatímní tuniský prezident schválil novou dočasnou vládu. Jde už o třetí kabinet, jenž zemi vede od lednových demonstrací, které svrhly prezidenta bin Alího. Nová vláda ihned po jmenování rozpustila tajnou policii. Státní bezpečnost totiž čelí podezření, že během vlády bývalého prezidenta bin Alího mučila členy opozice.

Obáváné oddělení státní bezpečnosti skončilo. Tunisané viní tajnou policii z toho, že během vlády bývalého prezidenta bin Alího porušovala lidská práva. „V souladu s principy a hodnotami revoluce je politická policie zrušená. Policie bude nadále respektovat zákony a její práce bude transparentní,“ oznámil nový ministr vnitra.

Nekalé praktiky tajné policie potvrzuje i humanitární organizace Human Rights Watch. Podle ní pod taktovkou vlády pronásledovala a mučila členy opozice. Zrušení státní bezpečnosti bylo proto jedním z klíčových požadavků tuniské revoluce.

V Tunisku končí tajná policie (zdroj: ČT24)

Tunisko není v jednoduché situaci - musí se vypořádat s desítkami tisíc uprchlíků z Libye a bojuje o svou vlastní vnitřní stabilitu. Nově jmenovaná prozatímní vláda je už třetím orgánem, který zemi vede poté, co demonstranti v lednu donutili k útěku prezidenta bin Alího. Předchozím vládám Tunisané vyčítali velké provázání s bývalým režimem. I v téhle ale zůstali stejní ministři v resortech obrany, vnitra, spravedlnosti a zahraničí. Parlamentní volby jsou plánované na 24. července.