Obama obrátil, na Guantánamu se zase bude soudit

Washington – Spojené státy obnoví vojenské soudy s lidmi podezřelými z terorismu na základně Guantánamo. Nařídil to prezident Barack Obama, který procesy sám před 2 lety zmrazil. Američani taky budou moct nadále zadržovat i podezřelé, které považují za nebezpečné, a to i když nejsou obvinění. Ještě v roce 2009 chtěl přitom Obama věznici na Guantánamu zavřít a postavit podezřelé před civilní soudy.

Americký prezident Barack Obama nejenže nesplnil svůj předvolební slib, že zavře kontroverzní věznici Guantánamo, ale dnes na této vojenské základně, kde jsou vězněni podezřelí z terorismu, dokonce znovu obnovil vojenské soudy. Navíc vydal nařízení, podle kterého mohou být nadále na Guantánamu zadržováni podezřelí, kteří nebyli obviněni, nebyli shledáni vinnými nebo nebylo rozhodnuto o jejich převozu.

V lednu roku 2009 se přitom zdálo, že Barack Obama udělá vše proto, aby se kontroverzní věznice zbavil, chystal se jí dokonce uzavřít. Jedním z prvních příkazů, které jako prezident vydal, bylo rozhodnutí, že zadržovaní nebudou souzeni ve vojenském procesu, nýbrž půjdou před civilní soud.

Zatím jediný proces s vězněm z Guantánama před americkým civilním soudem skončil doživotním trestem vězení pro Tanzance Ahmeda Khalfana Ghailaniho. Toho soud potrestal doživotím za podíl na teroristických útocích na americké ambasády v Keni a v Tanzanii.

Kontroverzní věznici na vojenské základně Guantánamo zřídila po teroristických útocích na Spojené státy z 11. září 2001 bývalá vláda George Bushe mladšího.