Největší experty na kosti mrtvol mají v Argentině

Buenos Aires - Až 30 tisíc lidí zmizelo nebo zahynulo v Argentině při tak zvané špinavé válce. Jejími oběťmi se stali levicoví aktivisté, novináři, studenti nebo členové marxistických povstalců. Argentinští soudní lékaři se tak stali experty na identifikaci kosterních pozůstatků těchto obětí a získali si v této oblasti světový respekt. Jimi získané znalosti se teď používají při vyšetřování mnoha lidských tragédií po celém světě.

Tým argentinských forenzních archeologů, kteří odkrývají masové hroby, vznikl hned po konci špinavé války, kterou vojenský režim rozpoutal proti svým odpůrcům. Práce soudních lékařů má jasný cíl - nalézt a identifikovat oběti sedmiletého teroru. Vědci kombinují techniky z archeologie, radiologie a genetického výzkumu. Díky nim se rodiny dočkají potvrzení, že jejich rodinní příslušníci opravdu zahynuli.

Práce argentinských odborníků dává naději argentinským rodinám, že své pohřešované nakonec opravdu pohřbí. V kampani vědci dokonce vyzývali příbuzné ztracených lidí, aby darovali krevní vzorky, které mohou pomoci urychlit zjišťování totožnosti obětí. Používají se přitom techniky DNA.

Argentinčtí vědci při identifikaci kosterních pozůstatků (zdroj: ČT24)

Luis Fondebrider, šéf týmu argentinských forenzních antropologů EAAF:

„Jsme možná nejstarší organizací v tomto oboru, na který se specializujeme 27 let. Mluvím o případech politického násilí. Pracovali jsme už ve 40 zemích po celém světě, od Latinské Ameriky, přes Afriku, Evropu až po Blízký východ. Všude tam vyšetřujeme různé případy a učíme ostatní, kteří procházejí podobným vývojem, s nímž jsme se museli my poprat v Argentině za vojenské diktatury.“

Pro úspěch argentinského týmu jsou naprosto zásadní pokroky na poli genetiky. V posledních několika letech byly vyvinuty metody, které jsou zvlášť určené pro biologicky degradovaný materiál, jako jsou vzorky kostí. Díky těmto metodám lze mnohem lépe identifikovat lidi, což před několika lety bylo úplně nemyslitelné.

Špinavá válka (Guerra Sucia)

Označuje období státem podporovaného násilí v Argentině. Oběťmi teroru v období vojenské diktatury v letech 1976 až 1983 se staly tisíce levicových aktivistů včetně odborářů, studentů, novinářů, členů marxistických a perónistických geril a jejich sympatizantů. Další tisíce lidí záhadně zmizely. Režim své oběti pohřbíval v masových hrobech, případně je zaživa shazoval z letadel do moře. Počet obětí a pohřešovaných se odhaduje až na 30 tisíc.

Práce forenzních antropologů a genetiků pomáhá k identifikaci pachatelů státního teroru nejen v Argentině, ale i dalších zemích. Slouží jako klíčový důkaz při soudních slyšeních. Odborníci operují v Kurdistánu, Salvadoru nebo Jihoafrické republice. Součástí výzkumu je i detektivní práce. Musí projít hřbitovy a probrat se policejními a vojenskými archivy, stejně jako provádět rozhovory s přeživšími, bývalými vojenskými představiteli i rodinami.

Jak uvedl forenzní genetik z argentinské Laboratoře imunogenetické a molekulární diagnostiky Carlos Vullo, vědci za posledních šest nebo sedm let zpracovali přes 900 individuálních kostních vzorků, u kterých byla požadovaná zvláštní expertiza. Nejen z Argentiny, ale taky z Uruguaye, Bolívie, El Salvadoru nebo Východního Timoru.

Argentinští forenzní antropologové pomohli s odkrytím pozůstatků obětí násilí v 17 jihoamerických zemích, devíti zemí v Africe, sedmi v Evropě, pěti v Asii a dvou v Oceánii. Obvykle si je žádají mezinárodní nebo národní soudy. O práci rozhodně nemají nouzi - najímají si je i organizace na ochranu lidských práv. Pro ně pracují jako konzultanti a experti, jejichž úkolem je trénink nových odborníků v dané zemi.