Soud rozhodl: Nositel Nobelovy ceny balí kufry

Dháka - Laureát Nobelovy ceny za ekonomii z roku 2006 Muhammad Júnus musí odejít z vedení bangladéšské banky Grameen. Ta je celosvětově známá tím, že poskytuje malé úvěry chudým lidem. Odvolání Júnuse se dostalo až k Nejvyššímu soudu. Ten dal za pravdu centrální bance, že Júnus má být už deset let v důchodu. On sám tvrdí, že jeho odvolání je politickou mstou.

Sedmdesátiletý Júnus banku v roce 1983 založil a jejím ředitelem byl od roku 2000. V zahraničí jej oceňovali politici i finančníci, ale loni se ocitl v nelibosti bangladéšské premiérky Šajch Hasíny Vadžídové. V norském dokumentárním filmu totiž tehdy bylo vysloveno podezření, že banka krátí stát na daních. Júnus jakékoli nesrovnalosti popírá.

Ani norské úřady důkazy o zneužívání prostředků banky nebo o korupčních praktikách nenašly. V Bangladéši však musel Júnus během posledního měsíce vypovídat před třemi různými soudy v případech, které se týkají jeho banky.

Název peněžního domu je odvozen od slova grámín, které v bengálštině znamená zemědělský nebo vesnický. Banka poskytuje úvěry mimo jiné zemědělcům, rybářům a dalším, aniž by od nich požadovala záruky. Banka už poskytla malé půjčky za zhruba deset miliard dolarů (přes 175 miliard korun) obyčejným lidem, převážně ženám. Cílem úvěrů je podpořit podnikání a pomoci lidem vymanit se z chudoby.

Bangladéšská centrální banka údajně žádala, aby Júnus odešel do důchodu kvůli příliš vysokému věku. Oficiální věk odchodu do důchodu je totiž u ředitelů komerčních bank 60 let. Júnus se ale hájil tím, že dozorčí rada jej může ponechat ve funkci tak dlouho, dokud bude schopen plnit své povinnosti.

  • Muhammad Júnus autor: ČT24, zdroj: Wikipedia http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/24/2380/237959.jpg
  • Muhammad Júnus autor: Hossain Toufique Iftekher, zdroj: Wikipedia http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/24/2380/237957.jpg