Tisíce lidí demonstrovaly proti vládě v Chorvatsku

Záhřeb - Několik tisíc lidí znovu demonstrovalo v ulicích Záhřebu a žádali odchod vlády premiérky Jadranky Kosorové, kterou obviňují ze špatného řízení státu a z korupce. Demonstranti se vydali na pochod městem z hlavního náměstí. Nesnažili se jako obvykle přiblížit k sídlu vlády, ale zamířili ke krachující textilní továrně. Chtěli tak vyjádřit solidaritu s jejími zaměstnanci, kteří v minulosti protestovali proti ztrátě míst a vstoupili do hladovky.

„To, co se stalo nám, se může stát i ostatním,“ řekla jedna bývalá zaměstnankyně textilky, která v ní pracovala třicet let. Ženy, vesměs bývalé zaměstnankyně továrny, položily u vchodu do areálu rudé růže, které dostaly k Mezinárodnímu dni žen. Skandovaly „Chceme pracovat.“

Cestou k sídlu vládní strany HDZ (Chorvatské demokratické společenství) se k nim přidaly další tisíce lidí. Demonstranti pískali a vykřikovali hesla: Všichni do ulic; Jadranko odejdi; Nepotřebujeme předáky, ale přímou demokracii; HDZ zloději. Od budovy HDZ se přesunuli před sídlo hlavní opoziční formace -Sociálnědemokratické strany (SDP), kde skandovali: Vy taky ne! a SDP zloději!.

Demonstrace a shromáždění proti vládě, které svolala sociální síť Facebook, se konají pravidelných intervalech od konce února v Záhřebu a v dalších chorvatských městech.