Discovery se vrátil ze své poslední mise

Mys Canaveral - Americký raketoplán Discovery se vrátil ze své poslední, devětatřicáté mise. Na floridském Mysu Canaveral přistál v 17:57 SEČ. V blízké budoucnosti zamíří do muzea. V dubnu ještě naposledy poletí do vesmíru raketoplán Endeavour a v červnu Atlantis. Poté provoz těchto vesmírných plavidel po 30 letech skončí. „Dobrá práce, skvělé přistání,“ ocenila pozemní kontrola astronauty pod vedením Stevena Lindseyho. „Lodi, která znovu a znovu razila cestu, říkáme: 'Sbohem, Discovery',“ zaznělo také z řídícího střediska NASA.

Discovery během téměř 27 let, po které ho NASA používal, strávil ve vesmírů celkem 365 dní a nalétal asi 238 milionů kilometrů. Příprava na jeho předání Národnímu leteckému a vesmírnému muzeu Smithsonian ve Washingtonu by podle CNN měla trvat asi devět měsíců, pak jej budou moci obdivovat návštěvníci. 

Příprava na předání Discovery Národnímu leteckému a vesmírnému muzeu Smithsonian ve Washingtonu bude trvat několik měsíců, pak jej budou moci obdivovat návštěvníci. Do Washingtonu má Discovery na svém hřbetu dopravit velkokapacitní letadlo Boeing 747-400.

Během poslední mise strávil raketoplán ve vesmíru 13 dní, jeho let vedení NASA oproti původním plánům prodloužilo o dva dny. Se šesti astronauty na palubě zamířil k Mezinárodní vesmírné stanici (ISS), kterou jeho posádka rozšířila o víceúčelový modul Leonardo a vnější plošinu Express Logistics Carrier. Na orbitální komplex také dopravila humanoidního robota zvaného Robonaut 2 (R2), který je vůbec prvním robotem svého typu ve vesmíru.