Kam zmizely Putinem vyzpívané miliony?

Moskva – V obrovskou blamáž se proměnila charitativní akce, které se dokonce účastnil sám ruský premiér Vladimir Putin. Ten před třemi měsíci před zahraničními celebritami zahrál a zazpíval na koncertě na pomoc dětem nemocným rakovinou. Jeden lístek na akci stál přitom milion rublů, děti z toho ale zatím neviděly ani kopějku.

Ruský premiér Vladimir Putin loni 10. prosince na charitativním koncertě před zraky Sharon Stoneové, Moniky Bellucciové, Ornelly Mutiové nebo Mickeyho Rourkea zapěl anglickou píseň Blueberry Hill a na klavír zahrál vlasteneckou píseň oblíbenou u příslušníků sovětské tajné služby KGB, v níž svého času také sloužil. Premiér přitom dělal vše pro to, aby pomohl dětem nemocným rakovinou, ke kterým měl putovat výtěžek z monstrózní akce. Jeden lístek na koncert a večírek stál milion rublů, což je asi 600 tisíc korun. 

Jenže děti ani tři měsíce poté neviděly ještě ani korunu. „Uplynuly už skoro tři měsíce a žádná pomoc ani peníze nedošly. Myslím, že máme právo vědět, kam se poděly,“ upozornila na síti Twitter Olga Kuzněcovová, matka těžce nemocné třináctileté Lízy. Peníze z koncertu měla inkasovat jakási nadace Federacja. Po té ale jako by se slehla zem. Nemá ani internetovou stránku, ani není v žádném seznamu registrovaných charitativních organizací. 

Záhadná nadace nakonec díky mediální aféře, kterou vyvolal dopis Kuzněcovové, promluvila. Od akce ale dává ruce pryč. Prý nikomu žádné peníze neslibovala, chtěla jen upozornit na problémy nemocných dětí. Na internetu se ale mezitím objevilo video, na kterém manžel šéfky nadace Vladimir Kiseljov sliboval, že po koncertě obdaruje nemocnice vybavením a léky. 

Kiseljov se přitom zná dobře s premiérem. Působil totiž za prezidentování Putina v Kremlu jako úředník. Putinův mluvčí sice připustil, že premiér Kiseljova zná, popřel však, že by Putin měl s organizací galavečeru cokoliv společného. Kiseljov měl přitom za svého působení v Kremlu na starosti právě pořádání podobných akcí a koncertů. V roce 2006 ale musel ve funkci skončit po skandálu se zrušením koncertů Madonny a Erika Claptona.