Tuny mrtvých sardinek zaplavily přístav

Los Angeles - Miliony mrtvých sardinek zaplavily přístav v Los Angeles. Jedna rybka na druhé, skoro jako v konzervách, se na sobě tísnily v přístavu pro luxusní lodě na pláži Redondo. Nahnali je sem zřejmě dravci, rybky se neměly kam hnout a kvůli tomu se zřejmě udusily.

„Vypadá to, že vpluly do přístavu špatným směrem, skončily v rohu u mola, bylo jich tolik, že ve vodě už nezbyl žádný kyslík,“ říká biolog Andrew Hughan. Podle něj úhyn ryb rozhodně nezpůsobila žádná toxická látka, jako například olej. „Jeden rybář mi řekl, že je to prostě jen přirozená selekce,“ dodal Hughan. 

Biologové nicméně ještě prověřují, proč vlastně rybky uhynuly. Mezitím zdejší úřady začaly odklízet z přístavu tuny mrtvých sardinek. Musí přitom postupovat rychle a pečlivě, protože si nikdo raději ani nepředstavuje, jak hrozný zápach by mohl z rozkládajících se rybek vzniknout. 

Pobřežní stráž navíc zvažuje, kam vlastně s vylovenými mrtvými sardinkami. Zatím to vypadá, že se budou vyklápět daleko na moři přímo do vody.

Mrtvé sardinky
Zdroj: EPA/Paul Buck/ISIFA