Slovenští lékaři: Děkujeme, máme toho plné zuby

Bratislava - Slovenští lékaři dnes na hodinu zavřeli své ordinace na protest proti situaci ve zdravotnictví. Žádají změnu systému financování, vyšší mzdy a lepší vybavení. Výzvu podpořila Slovenská lékařská komora a také zdravotní sestry. O masovém protestu či hromadných výpovědích se však zatím mluvit nedá.

Tibor Barta je primářem ve státní nemocnici. Přivydělávat si musí chodit do soukromé nemocnice. Dnes proto protestoval za adekvátní plat, především ale žádá změnu systému. „Když mě výkon stojí 700 euro, tak musím dostat minimálně 700 euro, abych nebyl ve ztrátě. Když mi pojišťovna nabídne 250 nebo 230, tak ten zbytek jde z našeho sáčku. Tím pádem nemáme na obnovu přístrojů, nemáme na léky, na platy, nemáme na nic,“ říká. 

Spolu s Bartou dnes protestovalo mnoho slovenských lékařů. V rámci akce Děkujeme, máme toho plné zuby zavřeli na hodinu po poledni ordinace. Protest vyhlásila Slovenská lékařská unie specialistů a přidali se k ní i zdravotní sestry, zubaři nebo dorostoví lékaři. Jde jim především o vyšší platy a hlavně o změnu systému financování zdravotnictví.

Slovenští lékaři hodlají v akci pokračovat za dva týdny, kdy krátce po poledni opět na hodinu přeruší práci. V protestech se přitom inspirovali v Česku, kde se lékaři po akci Děkujeme, odcházíme domohli zvýšení platů. Slovenští lékaři ale zatím volí mírnější variantu protestu a odchod do zahraničí zatím neplánují.