Ministři obrany zemí NATO projednají situaci v Libyi

Brusel - Situace v Libyi je hlavním tématem dvoudenního zasedání ministrů obrany zemí NATO, které dnes začíná v Bruselu. Evropská unie už následovala rozhodnutí Rady bezpečnosti OSN a vůči libyjskému režimu také přijala sankce. Zahrnují zbrojní embargo, zákaz cest do zemí unie nebo zmrazení peněz některých tamních činitelů. Zároveň se hovoří o možnostech zřízení bezletové zóny nad touto zemí. Její ustavení by mělo zabránit bombardování civilistů i dalším násilnostem ze strany sil věrných libyjskému vůdci Muammaru Kaddáfímu.

Středeční debata v Evropském parlamentu přinesla ohlasy, že by Evropská unie měla uznat libyjské povstalce za legitimní vládce celé země. S tímto názorem se ztotožnila většina europoslanců. Ti se domnívají, že pokud sedmadvacítka uzná povstaleckou Libyjskou národní radu jako prozatímní vládu, režim plukovníka Kaddáfího rychle padne.

Zároveň se velice mluví o tom, že EU by se měla v Organizaci spojených národů zasadit o prosazení bezletové zóny nad Libyí. Z řady států ale zaznívají hlasy, že ke vzniku takové zóny je zapotřebí souhlasu Rady bezpečnosti OSN. Spojené státy jsou podle amerického generála Raymonda Odierna schopné zřídit bezletovou zónu nad Libyí do několika dní, pokud by k tomu dalo souhlas mezinárodní společenství. Rezoluci připravují pro Radu bezpečnosti OSN Británie s Francií.

Libyjská ofenziva proti povstalcům mezitím pokračuje. Podle státní televize Kaddáfího jednotky dobily město Závija poblíž Tripolisu. Letadla útočila i na Rás Lanúf, kde je ropný terminál. Boje jsou hlášené i u Bin Džavádu. Kaddáfího vojáci také na několik hodin zajali a psychicky terorizovali tým reportérů BBC.