Dalajlama končí v čele tibetské exilové vlády

Dillí - Tibetský duchovní vůdce dalajlama dnes oznámil, že se hodlá vzdát svého postavení v čele tibetské exilové vlády, protože je čas uvolnit místo novému „svobodně zvolenému“ vůdci. Své funkce se dalajlama chce vzdát na schůzi exilového tibetského parlamentu ještě tento měsíc. Odchod z čela vlády podle něj není „projevem malomyslnosti,“ ale rozhodnutím, jež Tibeťanům prospěje. Svět si dnes navíc připomíná 52. výročí odchodu dalajlamy do exilu po potlačení protičínského povstání. Celosvětová kampaň Vlajka pro Tibet vznikla v polovině 90. let v západní Evropě. Čeští příznivci Tibetu se k akci poprvé připojili v roce 1996.

„Mé rozhodnutí vzdát se tohoto úřadu neznamená, že se chci vzdát své odpovědnosti,“ řekl dalajlama v projevu v severoindické Dharamsale, kam se uchýlil v roce 1959 po potlačení protičínského povstání. „Už v 60. letech jsem opakovaně upozorňoval, že Tibeťané potřebují vůdce zvoleného svobodně tibetským lidem, kterému budu moci předat moc. Nadešla chvíle tento záměr realizovat,“ dodal tibetský duchovní vůdce. Jeho krok by měl posvětit tibetský exilový parlament, který se sejde 14. března.

O dalajlamově úmyslu vzdát se politické činnosti informoval už loni v listopadu jeho mluvčí. Uvedl tehdy, že pětasedmdesátiletá hlava lamaistické církve odejde z politiky, ale nevzdá se své duchovní role.


Čínské ministerstvo zahraničí dalajlamův krok označilo za úskok. „Dalajlama v posledních letech často mluvil o svém odchodu. Myslím, že jde o úskok, jak oklamat mezinárodní společenství. Exilová vláda je ilegální politická organizace a žádná země na světě ji neuznává,“ uvedlo čínské ministerstvo.

Dalajlama v minulosti navštívil i Prahu

Dalajlama vede nenásilný boj za plnou autonomii Tibetu v rámci Číny, Peking ho ale obviňuje ze separatismu. Charismatický filozof cestuje a přednáší po světě, několikrát byl i v Česku. Tändzin Gjamccho, jak zní dalajlamovo občanské jméno, je nositelem Nobelovy ceny za mír z roku 1989.

Dalajlamův věk a jeho chatrný zdravotní stav stále ostřeji nastolují otázku nástupnictví. Dalajlamu tradičně vybírají nejvýše postavení lamové, ale čínský komunistický režim si vyhrazuje právo do výběru zasáhnout, přičemž se odvolává na historický precedens z doby císařství. Čína dala nedávno najevo, že při výběru jeho nástupce projeví „pevnost“.

Dalajlama, vlastním jménem Tändzin Gjamccho, přišel na svět 6. července 1935. Už ve dvou letech v něm Tibeťané objevili reinkarnaci 13. dalajlamy. Na duchovního vůdce země byl vysvěcen v 15 letech, když do Tibetu vtrhla vojska komunistické Číny a napadená země potřebovala v čele posvátnou autoritu. Po marném vyjednávání s čínskými představiteli a vypuknutí povstání v březnu 1959 uprchl do exilu, odkud vede nenásilný boj za autonomii své země. Postoj Pekingu se ale nositeli Nobelovy ceny za mír z roku 1989 zatím změnit nepodařilo. Většina demokratického světa mu vyjadřuje podporu právě 10. března, v den začátku povstání. Celosvětová kampaň Vlajka pro Tibet vznikla v polovině 90. let v západní Evropě. Čeští příznivci Tibetu se k akci poprvé připojili v roce 1996.