Reportéři BBC okusili praktiky Kaddáfího vojáků

Tripolis – Bití, psychickému teroru a fingované popravě byli vystaveni tři pracovníci britské rozhlasové stanice BBC v Libyi. Šlo o pracovníky arabského vysílání, které asi deset kilometrů jižně od města Závija zadržely jednotky věrné Muammaru Kaddáfímu. Novináři byli z kasáren v Tripolisu propuštěni po 21 hodinách a Libyi již opustili, štáby BBC nicméně budou v zemi pracovat i nadále. BBC v prohlášení důrazně odsoudila čin libyjských vojáků a vyzvala libyjskou vládu, aby umožnila zahraničním novinářům pracovat bez zastrašování ze strany armády a úřadů.

Jeden ze tří žurnalistů, Chris Cobb-Smith, vypověděl, že jeden z libyjských vojáků vypálil ze samopalu dávku těsně u jeho hlavy. „Kulky mi zahvízdaly u ucha. Vojáci se tomu jen smáli,“ vzpomíná. Další ze skupiny Feras Killani byl přinucen pokleknout a sklonit hlavu před nabitou puškou. Vojáci ho obvinili, že je špion, a zbili ho. Také mu řekli, že se jim nelíbí, jak informuje o dění v Libyi.

Další vězni na tom prý byli ještě hůř a nesli na těle jasné známky mučení. „Nedokážu popsat, jak to bylo hrozné. Většina z nich měla pytle na hlavách, byli svázaní opravdu pevně. Ruce měli napuchlé, zlámaná žebra. Křičeli, měli bolesti,“ řekl třetí ze zadržených pracovníků BBC, kameraman Goktay Koraltan. Přiznal také, že si společně s oběma svými kolegy myslel, že budou zastřeleni.

Podle vysoké komisařky OSN pro lidská práva Navi Pillayové by se násilí na skupině žurnalistů mohlo klasifikovat jako mučení.

The Guardian pohřešuje novináře a jeho brazilského kolegu

Britský list The Guardian pohřešuje v Libyi jednoho z dopisovatelů. Byl s ním naposledy v kontaktu v neděli. Ghajt Abbdal Ahad původem z Iráku tu cestoval s žurnalistou brazilského listu O Estado de Sao Paulo, který je také pohřešován. The Guardian požádal úřady v Tripolisu, aby mu pomohly po novináři pátrat a zjistit, zda není ve vazbě. Naposledy se oba novináři pohybovali u města Závija.