Kaddáfího jednotky mají nad povstalci převahu

Tripolis - Vojenské síly libyjského vůdce Muammara Kaddáfího vytlačily vzbouřence ze dvou klíčových oblastí. Po několika dnech bombardování padlo město Závija asi 50 kilometrů západně od Tripolisu. Podle agentury Reuters umožnila libyjská armáda asi stovce zahraničních novinářů do Závíji vstup. Povstalci se dali na ústup v ropném přístavu Rás Lanúf a ztratili obytnou čtvrť nedalekého města Adžedábíja. Terčem leteckých útoků se stala také nedaleká Briga a oblast kolem města Ukajlá dál na východě. Kaddáfího jednotky dnes také propustily na svobodu trojici nizozemských vojáků, které držely od konce února.

Vládní síly zaútočily na Rás Lanúf dělostřeleckou palbou. Podle nepotvrzených zpráv bombardovaly rafinerie a obydlené části města, které je jedním z největších ropných terminálů v oblasti. Stovky povstalců v autech prchaly na východ hlouběji na území, která ještě ovládají. Kaddáfího režim tvrdí, že má o obsazení dalšího města Závija důkazy - zdokumentovali ho reportéři z britské televize ITV a z Timesů.

Jeden z nich, Bill Neely, na svém blogu píše, že město zničilo několikadenní bombardování. „Jediní lidé na ulici byli Kaddáfího muži. Pátrali po jakékoli známce po povstalcích, kteří je drželi v šachu celý týden,“ řekl Neely.

Spolu s postupem vládních vojsk sílila i slova Kaddáfího syna Sajf Isláma. Ten prohlásil, že rozdrtí celou opozici. „Ve jménu Alláha osvobodíme naši zemi od těch, kdo proti ní zvedají hlavu. Zvítězíme s boží pomocí,“ řekl Islám.

Sajf Islám opět odmítl jakoukoli mezinárodní intervenci. Po pomoci od dalších států naopak volají protivládní povstalci. Ostatní země vyzývají, ať následují Francii a uznají jejich Národní radu jako legitimního zástupce libyjského lidu.

Vláda v Tripolisu také varovala obyvatele i muslimské duchovní před vyvoláváním nepokojů při tradičních pátečních modlitbách. Vůdce povstalecké Národní rady vyzval Západ, aby s boji proti Kaddáfího jednotkám pomohl. Podle jednoho z nejbližších poradců amerického prezidenta mají libyjští vojáci nad vzbouřenci jasnou převahu a hrozí jim porážka.

Šéf Národní rady požádal zahraniční země o vytvoření bezletové zóny nad Libyí, která by povstalce pomohla uchránit před leteckými útoky. V rozhovoru pro zpravodajský server BBC Mustafá Muhammad Abbúd Džalíl také požádal o námořní embargo proti Libyi a řekl, že povstalci potřebují zbraně a humanitární pomoc. Upozornil, že další zpoždění ve věci bezletové zóny by mohlo Kaddáfímu umožnit obnovit moc nad zemí.

Boje v Libyi
Zdroj: ČT24