NATO začne předávat velení i mimo Kábul

Brusel - Severoatlantická aliance dnes rozhodla, že je možné postupně začít v Afghánistánu předávat velení i v oblastech mimo Kábul afghánským bezpečnostním silám. Přesná místa, kde Mezinárodní síly pro podporu bezpečnosti v Afghánistánu (ISAF) začnou odpovědnost za velení předávat, by měl 21. března oznámit afghánský prezident Hamíd Karzáí. Předávání velení neznamená hned stahování sil, postupně se ale začnou více zaměřovat na výcvik.

„Je předpoklad, že i po roce 2014 ISAF v Afghánistánu v nějaké podobě i nějakém počtu zůstane,“ řekl po jednání aliance český velvyslanec při NATO Martin Povejšil. „Po roce 2014 by měli veškerou odpovědnost za bezpečnost nést ve všech provinciích Afghánci.“ Už nyní mají velení v rukou Afghánci v Kábulu, ale z aliance zaznívají hlasy, že bez pomoci spojeneckých sil by ani tam neměli situaci plně pod kontrolou.

Postupné předávání větší odpovědnosti za bezpečnost Afgháncům přichází nedlouho před tím, než by Spojené státy měly začít stahovat některé své síly. USA mají v Afghánistánu nejvíce vojáků, téměř 100 tisíc. Kolik mužů by od léta mělo být stahováno, se zatím přesně neví. Očekává se, že stahovat se letos začne i Francie. Britský premiér David Cameron podotkl, že chce britské bojové jednotky mít z Afghánistánu staženy do pěti let.