Na záchodech letadel v USA se v případě nouze udusíte

New York - Pokud se cestující v některém z letadel amerických aerolinek bude v případě náhlého poklesu tlaku vzduchu v kabině nacházet na toaletě, mohlo by to pro něj mít tragické následky. Americký úřad pro dozor nad civilním letectvím (FAA) z nich nechal z bezpečnostních důvodů odstranit nouzové generátory kyslíku. Obává se, že by je mohli zneužít teroristé k založení požáru nebo jako součást výbušného zařízení. Letecké společnosti dokončily odstraňování generátorů ve všech zhruba šesti tisících amerických dopravních letadlech 4. března.

Cestující opatření zneklidnilo. Podle stanice NBC je náhlá dekomprese v kabině sice vzácná, občas ale nastane. V říjnu se například musely použít kyslíkové masky v letadle společnosti American Airlines z Miami do Bostonu, když se v trupu letadla objevila asi půlmetrová díra. Letadlo se bezpečně vrátilo do Miami a nikomu se nic nestalo, i když na jeho palubě zavládla panika.

FAA nyní spolupracuje s výrobci letadel na novém systému pro přívod kyslíku na toalety. Úřad také zdůraznil, že posádky letadel jsou vyškolené tak, aby dokázaly v případě nouze poskytnout kyslík všem cestujícím včetně těch, kteří jsou na toaletě. Experti jsou ale skeptičtí. „Pokud odstraníte zdroj kyslíku těm nešťastníkům na toaletách, pak jste je prostě zabili,“ podotkl odborník na leteckou bezpečnost a pilot Alan Wolk.