Karzáí žádá NATO: Odejděte z Afghánistánu

Kábul - Afghánský prezident Hamíd Karzáí dnes vyzval Severoatlantickou alianci (NATO), aby ukončila vojenské operace v zemi. Učinil tak v projevu ve městě Asadábád v provincii Kunar na východě země, kde bylo NATO nedávno obviněno ze zabití více než 70 civilistů. Podle Karzáího se ozbrojené síly dostatečně nesoustřeďují na regiony, které fungují jako teroristická líheň.

Afghánský prezident se v Asadábádu setkal s náčelníky kmenů všech distriktů provincie a s příbuznými civilistů, kteří se podle afghánské vlády v provincii Kunar v posledních týdnech stali obětí úderů aliance. „U příležitosti tohoto setkání chci vyzvat NATO a Spojené státy, a to bez arogance a s úctou a pokorou, aby zcela ukončily operace v naší zemi,“ řekl Karzáí. „Jestliže jim jde o válku proti mezinárodnímu terorismu, měli by ji vést v regionech, na něž ukazujeme již devět let a které oni sami znají,“ dodal.

Afghánský prezident, který se dostal k moci v roce 2001 s podporou Spojených států, v posledních letech neustále žádá mezinárodní síly, aby raději než na afghánské vesnice zaútočily na základny fundamentalistického hnutí Tálibán v zahraničí, zejména v sousedním Pákistánu.