Kaddáfího jednotky přinutily rebely k ústupu

Tripolis - V Libyi pokračují boje mezi povstalci a vládními silami věrnými libyjskému vůdci Muammaru Kaddáfímu. Vládní vojáci v noci na dnešek za neustálého bombardování přinutili rebely ustoupit asi dvacet kilometrů od předměstí pobřežního města Rás Lanúf a během dne zahájili útok na postavení rebelů ve městě Misuráta. Povstalci oznámili, že se nyní chtějí přeskupit a pokusit se nejpozději do neděle o protiútok na klíčový ropný uzel ve městě Rás Lanúf. Liga arabských států dnes také vyzvala Radu bezpečnosti OSN k vyhlášení bezletové zóny nad Libyí. USA výzvu uvítaly. Možnost vojenské intervence ale ani nyní Washington přímo nepodpořil. Ve východní Libyi byl dnes během přepadení zastřelen kameraman televizní stanice Al-Džazíra Alí Hasan Džábir. Jde o první oběť z řad novinářů.

Kaddáfího jednotky dnes zaútočily i na třetí největší libyjské město Misuráta, které leží asi 150 kilometrů východně od metropole. Podle Reuters je patrné, že morálka rebelů po neúspěších v jiných částech země utrpěla. Misuráta je poslední povstaleckou baštou v západní části libyjského pobřeží.

Kaddáfího syn Sajf Islám dnes prohlásil, že vládní jednotky slaví úspěch a že do současné doby opětovně převzaly 90 procent libyjského území. Sajf Islám rovněž odmítl, že by Tripolis přistoupil na nějakou dohodu s rebely. V pátek přitom vláda nabídla amnestii těm, kteří složí zbraně.

Šéf povstaleckého vedení Mustafá Muhammad Abbúd Džalíl dnes rovněž popřel, že by rebelové jednali s Kaddáfím. Prohlásil také, že mají v záloze dost sil, které mohou vrhnout do boje. „Dobrovolníci, kteří teď jsou na frontě, představují méně než 30 procent ze všech lidí, kteří jsou ochotni jít do boje. Naši lidé jsou připraveni a pevně rozhodnutí bojovat proti Kaddáfího silám,“ řekl.

Džalíl nicméně vyzval mezinárodní společenství k urychlenému vytvoření bezletové zóny nad Libyí. Pokud opatření nebude přijato, Kaddáfí podle povstalců dokáže do země dopravit další zbraně a žoldáky. Džalíl rovněž varoval, že pokud by Kaddáfího jednotky obsadily hlavní středisko rebelů Benghází, znamenalo by to smrt půl milionu lidí.

Libijští revolucionáři: Potřebujeme bezletovou zónu

O vytvoření bezletové zóny nad Libyí usilují především Francie a Británie, podpořila to i Liga arabských států. Její generální generální tajemník Amr Músá se vyslovil pro humanitární akci. „Jde o to, že vytvořením bezletové zóny pomůžeme libyjskému lidu v boji za svobodu proti režimu, který stále více opovrhuje lidskými právy,“ dodal. Músá rovněž podotkl, že svržení prezidenti Tuniska a Egypta Zín Abidín bin Alí a Husní Mubarak na rozdíl od Kaddáfího pochopili pravou podstatu nepokojů ve svých zemích a vzdali se moci. „(Kaddáfí) si však myslí, že nepokoje jsou řízeny ze zahraničí a že ho jeho lid stále miluje.“

Představitelé NATO ale už dříve dali najevo, že podobný krok by musel mít také posvěcení Rady bezpečnosti OSN. USA výzvu Ligy arabských států uvítaly. Bílý dům označil v komuniké výzvu za významný krok, který posiluje mezinárodní tlak na Kaddáfího režim a je vyjádřením podpory „libyjskému lidu“. Možnost vojenské intervence ale ani nyní Washington přímo nepodpořil s poukazem na to, že jsou stále otevřené všechny varianty řešení. Dnes ale propluly Suezským průplavem do Středozemního moře americká jaderná ponorka a válečná loď, aby je USA mohly v případě potřeby použít.

Boje v Libyi
Zdroj: ČT24