Tatry chtějí nabízet výlety do romské vesnice

Poprad – Starosta podtatranské obce Veľká Lomnica chce pro turisty pořádat výlety do romské osady. Její obyvatelé by tak podle něj přispěli k rozvoji turistických služeb v tomto atraktivním slovenském regionu, prodejem vlastnoručně vyrobených výrobků a prezentací svého folkloru by si navíc mohli vydělat. Nápad vzbudil u slovenské veřejnosti kontroverze, sami Romové ale souhlasí a nápad se zamlouvá i tatranským starostům a podnikatelům.

„Původní myšlenka byla přijít s něčím novým, o co by lidé měli zájem. Předpokládám, že by se našla nějaká skupina lidí, které zajímá to, jak tato komunita žije, jejich zvyky nebo prostě běžný život, ale nic naaranžované nebo připravené,“ popsal svou motivaci starosta Veľké Lomnice Peter Duda.

Kritici starostovi vyčítají, že svým nápadem romskou komunitu znevažuje. Romové z osady u Veľké Lomnice ale naopak starostův nápad vítají. „Děti rády tančí, umí tančit, protože chodily do souboru. Souhlasili bychom s tím, je to dobrá věc,“ řekl Anton Oračko.

Reportáž Ladislava Kerekeše (zdroj: ČT24)

Starostova myšlenka se líbí i některým podnikatelům. „Mohlo by to být pozitivní pro rozvoj romské komunity a mohlo by to být pozitivní pro informovanost pro lidi, kteří živého Roma viděli maximálně v televizi,“ uvedla ředitelka lomnického golfového areálu Black Stork Sylvia Hrušková. Až dosud si přitom podnikatelé spíš stěžovali, že Romové odrazují jejich hosty a že se především návštěvníci hotelů necítí bezpečně. Možnost s doprovodem osadu navštívit by podle obchodníků mohla nabourat jejich psychologickou bariéru.

Kritikům vadí, že zájezdy připomínají safari

Zájezdy do slovenských romských osad pro návštěvníky ze západní Evropy už před časem organizovaly cestovní kanceláře z Polska. Tehdy se takový přístup setkal s kritikou. Odmítavý postoj si vysloužil i tento kontroverzní nápad, proti je například šéf Sdružení cestovního ruchu ve Vysokých Tatrách Peter Chudý. „Také Romové si dokážou dát svůj domov do lidského stavu, ale udržet okolí v pořádku neumějí, protože žijí s řadou nepřizpůsobivých občanů, kteří například venku vykonávají svoji potřebu,“ uvedl.

Starosta Veľké Lomnice ale nesouhlasí. „Ano, setkáváme se s takovými názory, na druhé straně si myslím, že toto je cesta, jak Romům pomoci,“ řekl. Navíc doufá, že se mu tak podaří upoutat na osadu více pozornosti a získat od vlády a Bruselu peníze i na jiné projekty, které by mohly místním Romům přinést lepší životní podmínky. Na Slovensku žije téměř půl milionu Romů.

  • Malá Romka autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/24/2391/239091.jpg
  • Děti z romské osady autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/24/2391/239093.jpg