Italové oslaví sjednocení rozděleni

Řím - Itálie se připravuje na stopadesáté výročí sjednocení země. Zatímco část obyvatel chystá na 17. březen velkolepé oslavy, většina obyvatel severu neskrývá lhostejnost k tomuto svátku. Naopak usilují o větší míru samosprávy a federalizaci země. První zákon prosadila italská vláda minulý týden.

Kovodělník z jihu Itálie Sergio si našel stálé zaměstnání v průmyslové zóně u Benátek. Pracuje v továrně vyrábějící vrtulníky. Na nejistou cestu ze 700 kilometrů vzdálené Neapole se vydal před 14 lety. „Jsem Ital. Přesto nebylo vůbec lehké se začlenit. Ale tehdy jsem ze strany lidí ze severu k sobě jako jižanovi necítil takovou míru diskriminace, jaká panuje dnes. Měli bychom určitě udělat víc proto, aby Itálie nebyla jednotná jen formálně,“ nabádá Sergio.

I vzhledem k místu původu cítí Sergio k italskému státu velkou sounáležitost. V benátském kraji je ale v menšině. Vládne zde Liga severu. V loňských krajských volbách jasně vyhrála se ziskem 35 procent hlasů. Po vzoru španělského Katalánska vsadila na větší autonomii. „Sever, střed a jih země se úplně liší - tradicemi, myšlením, nářečím. Necítím se Italkou. Navíc my se stali součástí státu až o pět let později. Nebudu slavit něco, co nám bylo vnuceno shora,“ protestuje příznivkyně Ligy severu Patricia.

Reportáž Jakuba Nettla (zdroj: ČT24)

Nejvíc příznivců federalizace žije na venkově a v menších městech, jako je Treviso. Vyvěšují vlajky k výročí sjednocení Itálie v oknech jen výjimečně. Důvodem jsou hlavně peníze. Bohatý kraj ekonomicky táhnou malí a střední podnikatelé. Nelíbí se jim, že velká část jimi zaplacených daní mizí neznámo kde. „Je správné vzít peníze státu a dát je přímo okresům a obcím. Ať si občané mohou ohlídat, na co jdou. Stát nedokáže zajistit správné využití podpory. Příkladem je dálnice, která se staví 30 let a dalších 30 se ještě stavět bude,“ zlobí se knihkupec Luigi.

Právě z odporu ke zneužívání dotací Liga severu těží. Po dvaceti letech existence hnutí slaví úspěchy na celostátní úrovni. Minulý týden parlament schválil první ze série federálních zákonů. I proto, že strana tím podmiňuje podporu Berlusconiho vlády.