Experti na jadernou energetiku jednají v Bruselu

Brusel - Experti členských zemí Unie na jadernou energetiku se sjeli do Bruselu na mimořádnou schůzi. Reagují tak na potíže s japonskými atomovými elektrárnami po pátečním ničivém zemětřesení. Na úvod konference vystoupil eurokomisař pro energetiku Günther Oettinger. Podle něho by Evropa měla vážně uvažovat o tom, zda je možné se v budoucnu obejít bez nukleárních zdrojů. „Musíme také vznést otázku, zda my v Evropě v dohledné budoucnosti můžeme zajistit naše energetické potřeby bez jaderné energie,“ citovala komisařova slova z německé televize ARD agentura Reuters.

Maďarské předsednictví v pondělním prohlášení zdůraznilo, že události v Japonsku nemají žádné dopady na evropské obyvatelstvo. Úrovně radiace jsou ve všech členských státech v normálu. „Musíme zdůraznit, že rozhodnutí využívat jadernou energetiku přináleží do výhradní kompetence členských zemí,“ podotklo předsednictví. Jaderné elektrárny má nyní 14 z 27 států EU.

Angela Merkelová, německá kancléřka:

„Mírové využití jaderné energie vidím jako správné a opodstatněné. Bezpečnost jaderných provozů a našich spoluobčanů je pro mne ale nejvyšší prioritou. Nemůžeme v ní dělat žádné kompromisy.“

Telefonát Evy Hrnčířové (zdroj: ČT24)

Na výbuch v japonské atomové elektrárně Fukušima zareagovalo už Německo. O tři měsíce oddálilo nedávno přijatý kontroverzní krok, kterým prodloužilo životnost svých atomových bloků. Reagoval i rakouský ministr životního prostředí Nikolas Berlakovich, který na pondělním zasedání s kolegy ze členských zemí EU zopakoval, že Vídeň v reakci na události v Japonsku chce, aby středoevropské jaderné elektrárny prošly testy odolnosti.