Finští vědci zjišťují, jak chutná 200 let staré pivo

Helsinky – Finští vědci zkoumají 200 let staré pivo, jehož láhev objevili potápěči ve vraku lodi na dně Baltského moře poblíž Alandských ostrovů. Výzkum se snaží přijít na původní recepturu a pokud Finové uspějí, uvaří si moderní verzi dávného nápoje. Alandská vláda tvrdí, že několik pivovarů už má zájem o vaření piva podle staré receptury. Je ale ještě příliš brzy na odhad, kdy by se s výrobou mohlo začít. Oživení historického moku však závisí na úspěšné rekonstrukci nápoje z nalezených lahví.

Milovníci vína jsou ochotní za doušek 200 let starého archivního moku platit horentní sumy. Ochutnávku 200 let starého piva by si ale asi většina pivařů raději nechala s chutí ujít. Finští vědci však s ochutnávkou ze studijních důvodů neotáleli. „Lidé to hned ochutnali a říkají, že bylo docela dobré. Další láhev, kterou jsme otevřeli v laboratoři, už tak dobrá nebyla. Bylo to hodně kyselé, hodně kouřové a trochu slané. Ochutnali to zkušení znalci piva a jeden z výrazů, kterým to popsali, byl “spálená guma„,“ popsal projektový manažer Technického výzkumného centra SY4 John Londesborough.

Loď se potopila v první polovině 19. století poblíž Alandských ostrovů, které jsou autonomní součástí Finska. Místní úřady nyní uvažují o tom, že se pokusí z nalezených vzorků vydolovat původní chuť staletí starého piva. Vědci z Technického výzkumného centra už začali s analýzou piva, lahve, korkové zátky i mořské usazeniny z místa, kde byl vrak objeven.

Zkoumání piva (zdroj: ČT24)

Cesta k receptuře vede přes nález kvasničných buněk

Vůbec nejdůležitější bude, jestli se vědcům podaři objevit dostatečné množství kvasničných buněk. Fakt, že pivo ze dvou různých lahví chutnalo jinak, totiž může znamenat dvě věci: buď na každou z nich během těch 200 let působilo něco jiného, nebo to jsou zkrátka dva různé druhy piva. „Pokud najdeme pouze jednu kvasničnou buňku, nemusí to ještě být ta hlavní. Doufáme, že kvasničných buněk najdeme víc a že bude každá jiná. Pak se z těch různých buněk pokusíme vyrobit pivo a uvidíme, jak bude vypadat,“ dodává Londesborough.

Na utajeném místě v budově technického centra je v boxu se studenou vodou uložena další lahev nalezeného piva. Vědci ji tam mají schovanou pro případné srovnání - kdyby se jim v první lahvi skutečně podařilo nějaké kvasničné buňky najít. Alandská vláda tvrdí, že několik pivovarů už má zájem o vaření piva podle staré receptury. Je ale ještě příliš brzy na odhad, kdy by se s výrobou mohlo začít. Oživení starých receptur závisí na úspěšné rekonstrukci nápoje z nalezených lahví.