Soud překvapivě osvobodil Američana viněného z vraždy

Islámábád/Washington - Pákistánský soud překvapivě osvobodil Američana Raymonda Davise, obviněného z dvojnásobné vraždy. Příbuzní obětí mu výměnou za odškodné odpustili. Davis údajně pracoval pro CIA a v lednu zastřelil dva Pákistánce. Tvrdí, že jednal v sebeobraně. Případ vyvolal roztržku mezi oběma zeměmi. Americké velvyslanectví v Pákistánu propuštění Davise potvrdilo a uvedlo, že už odcestoval ze země.

Spojené státy údajně zaplatily pozůstalým odškodné ve výši 2,3 milionu dolarů. Za to pak měla rodina obětí Davisovi odpustit a ustoupit od požadavku potrestání viníka. Právníci pozůstalých ale tvrdí, že rodiny k tomu byly přinuceny. Navíc popřela zaplacení odškodného i ministryně zahraničí Hillary Clintonová. „Spojené státy žádnou kompenzaci nezaplatily,“ řekla. Na dotaz, kdo tedy rodinám oběti zaplatil, Clintonová odpověděla: „To se musíte zeptat rodin.“ Obdobně na dotaz, zda to byla pákistánská vláda, která odškodné zaplatila, Clintonová řekla: „To se musíte zeptat pákistánské vlády.“

Propuštění Davise dnes v Láhauru doprovázela demonstrace asi dvou stovek lidí. Policie dav, který pálil pneumatiky u místního amerického konzulátu, rozehnala slzným plynem a několik lidí zadržela. Demonstrace proti propuštění Davise se konaly i v dalších pákistánských městech.

Šestatřicetiletý Davis údajně v sebeobraně zastřelil dva Pákistánce koncem ledna v Láhauru. Podle diplomatických zdrojů Davis pracoval pro bezpečnostní agenturu z pověření americké Ústřední zpravodajské služby (CIA).