Za 12,5 tisíce nová budoucnost pro africké uprchlíky

Bari - Italské úřady převážejí do azylových táborů ve vnitrozemí uprchlíky z Afriky, které nechaly před pár dny přistát na ostrově Lampedusa. Tam dostanou oblečení a další potřebné věci a pak už jen čekají, jak úřady vyhodnotí jejich žádost o azyl. Jen od 1. února tábor v Bari přijal skoro 2 400 Tunisanů. Teď už jich tu zbývá necelá tisícovka. Ostatní při první příležitosti odešli, ovšem bez povolení k pobytu.

Tuniský uprchlík Dribek zaplatil za naději na lepší budoucnost 12,5 tisíce korun. Spolu s dalšími 200 uprchlíky pak nastoupil na loď, která je nesla k italským břehům. Nezastavilo je ani rozbouřené moře. Teď už spřádá další plány na evropské půdě v uprchlickém táboře v Bari. „Jsem tu asi měsíc. Peníze dala dohromady celá rodina. Na moři byl velký vítr a vlny. Ale měli jsme velkou loď. Naštěstí jsme přežili,“ říká Dribek. 

Uprchlíci v táboře projdou lékařskou prohlídkou, dostanou oblečení. Každé čtyři dny mají nárok na cigarety a nabitou telefonní kartu. Potom už jen čekají, jak úřady vyhodnotí jejich žádost o azyl. 

Reportáž Jakuba Nettla (zdroj: ČT24)

Řím požaduje kvůli přívalu uprchlíků po Bruselu zvláštní finanční příspěvek. Každý uprchlík úřady stojí denně víc než 1 200 korun. V táboře na svou šanci přitom může čekat až 6 měsíců. 

Některým se ale zdá čekání příliš dlouhé. A protože lidi v táboře mají naprostou svobodu, mnozí z nich odtud odejdou a už se nevrátí. I proto italská vláda chce, aby uprchlíky ze severu Afriky přebíraly i jiné země Evropské unie. „Máme stav nouze, ale zatím to zvládáme bez problémů. Jsme plní tak ze dvou třetin. Pokud ale přijde vlna z Libye, bude to horší,“ varuje ředitel tábora v Bari Mimmo Zurlo.