Tahák belgické zahrady – super smrdutá kytka

Meise (Belgie) - Vedení botanické zahrady v belgickém Meise si může mnout ruce. Ani ne po třech letech zde opět vykvetla květina s údajně největším květem na světě - zmijovec titánský (Amorphophallus titanum). Kytka samozřejmě okamžitě přilákala do zahrady zástupy návštěvníků. Rozměry ale nejsou její jedinou obdivuhodnou vlastností. Gigant totiž neuvěřitelně zapáchá, hlavně první den svého květu.

„Během první noci, kdy kvete, je zápach šílený. Je to smrad shnilého masa, shnilých ryb. V přírodě to má přitáhnout opylovače, včely či mouchy na Sumatře, které pak tuto květinu opylují v jejím přirozeném místě výskytu,“ přiblížil mluvčí zahrady Koen Es.

Zvláštností květiny, jejíž belgický exemplář dosáhl výšky 232 centimetrů, je i to, že kvete jen velmi zřídka. „Kvete jen 72 hodin, to také přitahuje množství lidí, pak (květ) rychle odejde,“ poznamenal Es, který v uplynulých dnech společně s kolegy vyřizoval desítky žádostí médií o rozhovor.

„Botanicky řečeno jde o květenství, protože obsahuje množství květů uvnitř květenství… ale stále je to působivé a největší na světě,“ řekl evidentně pyšný pracovník botanické zahrady, jež leží kousek od belgické metropole Bruselu, ve vlhkostí prosyceném tropickém skleníku. V něm se udržuje teplota na minimální hodnotě 25 stupňů Celsia, vlhkost nesmí klesnout pod 95 procent.

O tom, že jde o velké lákadlo na návštěvníky, se zahrada přesvědčila už v roce 2008. Tehdy jí „smradlavka“ vykvetla poprvé a během tří dnů přitáhla 8 000 lidí, což je více než desetinásobek normální návštěvnosti. A letos tomu nebylo jinak, během prvních dvou dnů speciálně za zmijovcem zamířily do Meise tisíce lidí. I dnes ráno před skleníkem stála menší fronta, což jinak rozhodně není běžná věc.

„Samozřejmě, přišla jsem hlavně kvůli ní,“ řekla Evelyne Gathoyeová z Bruselu. „Hodně se o ní tady mluví. Kvete jen chvíli a je zcela výjimečná,“ podotkla. „Jen je škoda, že už není tolik cítit ten zápach,“ řekla. „Ale to vlastně nevadí, i tak je krásná,“ dodala vzápětí s úsměvem.

Otázkou je, kdy se příště na její masivní květ budou moci návštěvníci zahrady v Meise podívat. Normálně totiž podle Ese kvete jen zhruba jednou za tři až osm let.