OSN schválila zásah v Libyi, údery začnou za několik hodin

New York - Rada bezpečnosti OSN schválila nasazení vojenské síly proti Libyi k ochraně civilního obyvatelstva včetně vytvoření bezletové zóny nad touto zemí. Pro příslušnou rezoluci, která otevírá cestu k leteckým úderům na Libyi, se vyslovilo deset z 15 členů rady, pět členů včetně Číny a Ruska se hlasování zdrželo. Libyjská vláda v reakci na přijaté opatření odsoudila „agresivní postoj“ mezinárodního společenství. Podle vyjádření Paříže začnou údery během několika hodin. Francie se jich zúčastní.

Čína a Rusko, kteří jako stálí členové Rady bezpečnosti mají právo veta, se k rezoluci ještě před hlasováním stavěly s výhradami. Spolu s těmito velmocemi se hlasování vzdalo Německo, Indie a Brazílie. Rezoluci vyzývající k zajištění zákazu všech letů nad Libyí v zájmu ochrany civilního obyvatelstva naopak důrazně prosazovaly Spojené státy, Velká Británie a Francie. Opatření také podpořila Evropská unie.

Západ požaduje zastavení násilí

Mark Lyall Grant, Velká Británie: „Hlavní záměr této rezoluce je jasný. Ukončit násilí, chránit civilisty a umožnit obyvatelům Libye ovlivňovat svou budoucnost bez tyranie Kaddáfího režimu.“

Susan Rice, USA: „Rada bezpečnosti dnes reagovala na volání libyjského lidu o pomoc. Tato rezoluce požaduje okamžité zastavení střelby a ukončení násilí a útoků proti nevinným civilistům.“

Přijetí rezoluce 1973 znamená, že nad Libyí je s okamžitou platností vyhlášena bezletová zóna. Itálie již potvrdila, že je připravena k zajištění tohoto opatření poskytnout své letecké základny. Využita by mohla být sicilská základna Sigonella, která poskytuje logistickou podporu námořnictvu USA. Je totiž k Libyi jedním z nejblíže postavených vojenských letišť Severoatlantické aliance.

Na akci se chystá hlavně Francie a VB

Podle diplomatických zdrojů z Francie, která podporuje ráznou akci proti Kaddáfímu, lze s vojenskou operací počítat již během pátku. Zúčastnit by se jí údajně měly Francie, Británie a nejméně jeden arabský stát. Kanada oznámila, že pro účely operace vyšle šest letounů F18. Zapojení USA se v prvních fázích neočekává.

Tripolis ve čtvrtek nicméně západní země varoval, že v případě zahraničního zásahu provedou libyjské síly odvetné útoky na civilní i vojenské cíle ve Středomoří. „Pokud se svět může chovat šíleně, my se také tak budeme chovat,“ uvedl pro portugalskou televizi plukovník Kaddáfí ještě před přijetím rezoluce, která může vést k jeho konečnému pádu.

Německo se od útoku distancuje

Účast bundeswehru na akci proti Libyi již vyloučil německý ministr zahraničí Guido Westerwelle. Berlín podle ministra postoj vůči této africké zemi nemění, nadále chce, aby Kaddáfí boje proti vlastním lidem ukončil. Německý vyslanec při OSN Peter Wittig vyjádřil obavy, že vojenská operace by mohla vést pravděpodobně k rozsáhlým ztrátám na lidských životech.

Americký prezident Barack Obama se po hlasování RB OSN telefonicky spojil s francouzským protějškem Nicolasem Sarkozym a britským premiérem Davidem Cameronem. Shodli se na tom, že Libye musí vyhovět rezoluci OSN a že násilí proti libyjským civilistům musí skončit. Rovněž se dohodli na úzké koordinaci dalších akcí a na spolupráci s arabskými a dalšími zahraničními partnery k naplnění schváleného bezpečnostního opatření.

Libye: Je to příklad agresivního chování

Libyjský náměstek ministra zahraničí Khalid Kaim v Tripolisu na rozhodnutí RB OSN reagoval a oznámil, že vláda se bude snažit ochránit své obyvatelstvo a území. Zároveň vyzval mezinárodní společenství, aby do země vyslalo vyšetřovací komisi, ale neposkytovalo materiální podporu rebelům. „Pokud by jakýkoliv stát poskytl separatistům a rebelům zbraně, znamenalo by to, že by vyzval Libyjce, aby se navzájem zabíjeli,“ prohlásil.

Khalid Kaim, náměstek libyjského ministra zahraničí

„Tato rezoluce je příkladem agresivního postoje mezinárodního společenství, které ohrožuje jednotu a stabilitu Libye.“

Rezoluce, kterou předložily VB, Francie a Libanon, dovoluje ostatním státům přijmout „všechna nezbytná opatření“ pro zajištění bezpečnosti civilních obyvatel Libye. V praxi to tedy znamená, že proti režimu Muammara Kaddáfího mohou jiné státy nebo mezinárodní organizace použít vojenskou sílu. Zatím není jasné, jak bude případná vojenská operace provedena. Zcela jistě se ale nepočítá s pozemní invazí.

Povstalci rezoluci oslavují

Povstalci z východolibyjského města Benghází, které je jejich baštou, přivítali rozhodnutí Rady bezpečnosti OSN radostnou střelbou do vzduchu. Nyní jsou podle zpráv BBC v centru protivládního odporu tisíce lidí, odpalují ohňojstroje a slaví. „Modlíme se, aby OSN přišla se silným a rychlým řešením,“ doufal ještě před hlasováním RB Ahmed El-Gallal, jeden ze stoupenců opozice.

Radost ovšem může být předčasná. Libyjský vůdce Kaddáfí totiž večer v rozhlasovém projevu oznámil, že útok na Benghází začne ještě dnes v noci. Přislíbil beztrestnost těm, kdo se vzdají, ale pohrozil, že s ostatními nebude mít slitování. Během dnešní noci se libyjská armáda dosud k žádné ofenzivě neodhodlala.