Japonsko uctilo oběti, začínají umírat i evakuovaní

Tokio - Japonsko si dnes ve 14:46 místního času (6:46 SEČ) minutou ticha uctilo památku obětí silného zemětřesení a ničivé tsunami, které zemi zasáhly přesně před týdnem. Přírodní katastrofa si podle posledních oficiálních údajů vyžádala 6539 životů a překročila tak tragickou bilanci rozsáhlého zemětřesení v Kóbe v roce 1995, při němž zemřelo 6434 lidí. Dál se pohřešuje minimálně 10 354 lidí. V evakuačních střediscích začínají umírat lidé kvůli nedostatku léků a potravin, mnoho vesnic je stále odříznutých od jakéhokoli zásobování. Situaci nadále ztěžuje chladné počasí se sněžením.

Podle televize NHK zemřelo již přinejmenším 27 evakuovaných. Dnes kvůli nedostatku léků zemřeli nejméně dva pacienti v nemocnici v prefektuře Mijagi. Ve čtvrtek zemřelo 14 starších pacientů nemocnice, kterým po evakuaci z okolí Fukušimy 1 nebyly úřady schopny poskytnout dostatečnou péči.

V provizorním ubytování a evakuačních střediscích, které nezřídka trpí nedostatkem vody a topné nafty, zůstává přes 410 000 lidí. Stovky stále v izolovaných oblastech čekají na pomoc a nemají jídlo.

Japonská vláda dnes oznámila, že zvažuje přesunutí některých evakuovaných do částí země, které nezasáhlo zemětřesení ani tsunami.

Bez elektřiny bylo ještě dnes odpoledne místního času téměř 320 000 domácností, kolem milionu domácností je bez tekoucí vody. Katastrofa zničila podle dnešního vyjádření japonské policie úplně nebo zčásti 87 772 budov.

Řada Japonců ztratila téměř vše. „Přišel jsem o auto. Přišel jsem o dům. Budoucnost mě znepokojuje. Moje žena se ten den měla vrátit z Číny, ale pořád ještě není zpátky. I když jsem ztratil vše, bylo by to v pořádku, pokud by ještě byla naživu,“ říká Sadazaku Endó, jeden z přeživších ve městě Minamisanriku.

Ze země ale někdy přicházejí i pozitivnější zprávy - o lidské solidaritě. Podle japonského ministerstva zahraničí nabídlo ostrovní zemi pomoc 117 států a 29 mezinárodních organizací. Do čtvrtka do země dorazily skupiny záchranářů nebo pomocníků ze 14 zemí.

Nepomáhají ale jen státy a organizace, ale také jednotlivci. Jedna žena ze Singapuru ve čtvrtek na obnovu Japonska věnovala v přepočtu přibližně 780 000 dolarů (asi 13,5 milionu korun), čímž dvojnásobně překonala pomoc singapurské vlády.

Japonsko dnes opustila skupina 64 členů České filharmonie. Odletěli z Ósaky a do Mnichova by přes Soul podle internetových stránek filharmonie měli přiletět ve 21:15 SEČ. Z Mnichova budou do Prahy pokračovat autobusy.

Česko posílá pomoc

České ministerstvo zahraničí dnes oznámilo, že Česko pošle na pomoc do Japonska pět milionů korun. Část peněz je určena na materiální pomoc. Zbylé peníze Česká republika poukáže jako finanční příspěvek na pokrytí naléhavých potřeb obyvatel v zasažených oblastech.

  • Přeplněné evakuační středisko autor: Kyodo News, zdroj: ČTK/AP http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/25/2403/240285.jpg
  • Zdevastované Japonsko autor: Yomiuri Shimbun, Tetsu Joko, zdroj: ČTK/AP http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/25/2403/240287.jpg