Libye vyhlásila okamžité příměří

Tripolis – Libyjská vláda dnes vyhlásila příměří a zastavila vojenské operace proti povstalcům. Reagovala tak na novou rezoluci, již ve čtvrtek přijala Rada bezpečnosti OSN. I když libyjská vláda tvrdí, že v zemi byly ukončeny veškeré boje, povstalci z Misuráty to popírají, prý Kaddáfího vojáci ostřelují centrum města. K letecké operaci se připravují Francie, Británie a v určité míře i USA. NATO své armády v nejbližších hodinách nenasadí. ČR rezoluci vítá, avšak do vojenských operací jít nehodlá.

Mluvčí libyjské vlády Músá Ibráhím dnes ujistil, že armáda ukončila všechny boje v zemi. „Libye už plní příměří. Nebojujeme v Misurátě ani nikde jinde,“ řekl. Povstalci z Misuráty ale tvrdí opak, prý se o město dál bojuje. „Vojáci jsou sice na okraji města, ale ostřelují odtud jeho centrum. Příměří není dodržováno, Kaddáfí stále nechává zabíjet lidi,“ tvrdil v televizi Al-Džaíra jeden z misurátských povstalců.

Podle Kúsy vláda Muammara Kaddáfího o vyhlášení příměří rozhodla v zájmu ochrany civilistů. Vyhlášení bezletové zóny nad Libyí Kúsa v televizním prohlášení přenášeném v Tripolisu odsoudil a řekl, že Libye je z tohoto opatření „velmi smutná“.

„Libyjská republika podniká všechno, aby ochránila civilní obyvatelstvo a umožnila pro něj dodávky nezbytné humanitární pomoci,“ tvrdí ministr. „Zavazuje se (Libye) také chránit všechny cizince a veškerý jejich majetek,“ dodal.

Mluvčí vlády Músá Ibráhím dnes ujistil, že je Libye připravena k dialogu. Kvůli příměří se chce nyní vláda obrátit na Radu bezpečnosti, neví ale přesně na koho. „Nevíme, na koho se obrátit v Radě bezpečnosti OSN, abychom s ním projednali technické aspekty příměří. Pokoušíme se to vyřešit,“ řekl Ibráhím.

Povstalci Kaddáfího slibu nevěří

Velitel povstalců Chalífa Haftár ale považuje příměří za Kaddáfího trik. „Celý svět ví, že je to lhář. Stejně jako jeho synové a další příbuzní,“ řekl. Zatím není jasné, zda boje v Libyi opravdu skončily. Dnes ráno se Kaddáfího dělostřelectvo soustředilo zejména na město Misuráta.

Určité pochyby o tom, zda je příměří myšleno vážně, vyjádřil také španělský premiér José Luis Zapatero. „Světové společenství se nenechá obelhávat a respekt k rezoluci OSN ověří všemi prostředky,“ řekl.

Nad Libyí platí bezletová zóna

Rada bezpečnosti OSN ve čtvrtek schválila všechny nezbytné kroky k ochraně civilního obyvatelstva v Libyi včetně vytvoření bezletové zóny v libyjském vzdušném prostoru. Přijetí rezoluce znamená vyhlášení této zóny s okamžitou platností a podle ranního vyjádření mluvčího francouzské vlády se „za několik hodin“ v Libyi uskuteční vojenské údery. Libye dopoledne uzavřela svůj vzdušný prostor pro veškerý provoz.

K naplnění rezoluce se chystají Francie a Británie. Podle Francie by mohly letecké operace začít do několika hodin. USA se jich účastnit pravděpodobně nebudou. Chtějí se omezit jen na podpůrnou roli, dávají přednost zapojení arabských států. Daly by ale k dispozici speciální letouny AWACS, které pomohou s řízením leteckých operací, a také špionážní letadla.

Britský premiér David Cameron řekl, že Británie nasadí stroje Tornado a Typhoon. K využití připadají letecké základny v jižní Francii, Itálii nebo na Kypru.

Velvyslanci členských zemí NATO rozhodli, že se aliance jako celek v nejbližších hodinách do zásahu v Libyi nezapojí. Rozhodnutí by mohlo padnout nejdřív v neděli. S účastí na vojenské operaci nepočítá ani ČR. Ministr obrany Alexandr Vondra řekl, že k tomu Česku chybí „potřebné schopnosti a kapacity“. Armáda je ale připravena zapojit se do následné humanitární pomoci.