Kaddáfí: Rezoluce OSN je očividný kolonialismus

Tripolis - Čtvrteční rezoluce Rady bezpečnosti OSN o zavedení bezletové zóny nad Libyí nemá žádné ospravedlnění, je to do očí bijící kolonialismus. Prohlásil to libyjský vůdce Muammar Kaddáfí, kterého dnes citovala televizní stanice Al-Džazíra. Libyjský režim v pátek v reakci na rezoluci vyhlásil příměří. Kolem jeho dodržování ale panují rozpory, podle mnoha zpráv vládní jednotky postupují směrem k centru povstalců Benghází a ostřelují další města. Americký prezident Obama proto dnes Kaddáfímu pohrozil, že buďto začne ihned dodržovat rezoluci, nebo ji bude mezinárodní společenství prosazovat vojenskou akcí.

„Kaddáfí má na výběr. Rezoluce má jasné podmínky a ty musí být splněny. Boje musí být ukončeny okamžitě,“ prohlásil  během projevu ve Washingtonu Barack Obama s tím, že o těchto záležitostech „nelze vyjednávat“. Zároveň plukovníka Kaddáfího vyzval, aby zastavil postup svých jednotek směrem k Benghází, hlavnímu centru protivládního odporu.

Podle povstalců libyjští vojáci příměří nedodržují. Dělostřelecké granáty údajně dál dopadají na pobřežní město Misuráta, odkud svědci hlásí desítky mrtvých a zraněných. „Máme tu v nemocnici 25 mrtvých, včetně malých děvčátek,“ sdělil agentuře Reuters libyjský doktor. Boje v okolí Benghází potvrdila stanice Al-Džazíra.

Náměstek libyjského ministra zahraničí Chálid Kaim naopak v noci na dnešek povstalce obvinil, že asi 80 kilometrů jižně od východní povstalecké bašty Benghází napadli loajalisty a narušili tak příměří. Jakékoli jeho porušení ze strany Kaddáfího oddílů popřel. „Od začátku příměří žádné bombardování neprovádíme,“ ujistil novináře. Libyjská vláda vyzvala ostatní státy, aby do země vyslaly pozorovatele, kteří by mohli dodržování příměří kontrolovat.

Mussa Ibrahim, mluvčí libyjské vlády:

„Doufáme, že mnoho vlád po celém světě, včetně té americké, uvidí, že skutečně dodržujeme rezoluci Rady bezpečnosti. Vyzýváme Radu bezpečnosti, ať k nám pošle pozorovatele a vidí, že držíme slovo.“

Rada bezpečnosti OSN v rezoluci kvůli ochraně civilistů rozhodla o zřízení bezletové zóny nad Libyí a umožnila také členským státům jakýkoliv vojenský zásah proti Kaddáfího jednotkám s výjimkou využití pozemních sil. Francie a Británie daly najevo, že jsou okamžitě připraveny zakročit.

Francouzský velvyslanec při OSN Gérard Araud pro BBC uvedl, že mezinárodní vojenskou operaci čeká do několika hodin od dnešního summitu v Paříži. O dalším postupu ohledně Libye na něm mají jednat šéfka americké diplomacie Hillary Clintonová a britský premiér David Cameron s francouzským prezidentem Nicolasem Sarkozym a zástupci arabských států. „OSN trvá na tom, že Kaddáfí musí přestat s týráním svých lidí. Pokud se tak nestane, přijmeme příslušná opatření,“ prohlásil Cameron.

Zraněný libyjský bojovník
Zdroj: ČTK/AP/Hussein Malla