Misuráta obklíčena, Kaddáfího syn údajně mrtev

Misuráta – Podle internetových serverů povstalců zemřel Kaddáfího syn Chámis po útoku sebevražedného pilota. Vládní zdroje ale informaci popírají. Spojenci druhou noc útočili na vojenské cíle v Libyi včetně Tripolisu. Kaddáfího síly mezitím dál tlačí na pozice povstalců, obklíčily Misurátu a odřízly ji od dodávek vody. Centrem města se prý pohybují vojáci převlečení za civilisty. Kaddáfího jednotky podle rebelů střílely do neozbrojeného davu. Zabily nejméně devět lidí a desítky zranily. Vojáci navíc podle povstalců používají civilisty jako lidské štíty. Podle stanice BBC kvůli tomu britská letadla přerušila plánované bombardování.

Internetové servery blízké rebelům dnes oznámily, že Kaddáfího syn Chámis zemřel. V sobotu do jeho domu úmyslně narazil pilot povstaleckého letadla. Chámis údajně utrpěl těžké popáleniny a zemřel. Libyjské vládní zdroje ale informaci popírají.

Podle libyjských povstalců jednotky Muammara Kaddáfího přivádějí do města Misuráta civilisty z okolních měst, armáda je chce údajně využít jako lidské štíty. V centru města jsou prý také Kaddáfího vojáci v civilu. Město je navíc obklíčeno libyjskými vojáky. Píše o tom agentura Reuters, která ovšem upozorňuje, že informaci nelze ověřit. Město je odříznuto od dodávek vody.

NATO debatu o zapojení do akce znovu přerušilo

Severoatlantická rada, nejvyšší rozhodovací orgán Severoatlantické aliance, znovu přerušila jednání o případném zapojení NATO do vojenských akcí proti Libyi. Podle diplomatických zdrojů není jasné, kdy budou obnovena. Severoatlantická rada po složitém a zdlouhavém nedělením nočním jednání schválila plán pro to, aby se aliance podílela na vynucování zbrojního embarga, a to i pomocí vojenských sil.

Šlo by o nasazení lodí a letadel v mezinárodních vodách kolem těch libyjských, které by kontrolovaly, zda do Libye někdo nepašuje v rozporu s rezolucí Rady bezpečnost OSN zbraně. Zatím však nedala zelenou pro zahájení této operace. Právě to mělo být jedním z témat dnešního jednání, které je už několikátým na úrovni velvyslanců v posledních dnech.

Kromě problematiky vynucování zbrojního embarga NATO uvažuje i o tom, že by se zapojilo do udržování či vynucování bezletové zóny nad Libyí. Podle diplomatů je toto ale ještě citlivější otázka, než je tomu s embargem. Problém se do značné míry v minulých dnech točil kolem postoje Turecka, které bylo vůči zásahu v Libyi velmi opatrné. Co způsobilo dnešní přerušení, není jasné.

Bezletová zóna rozšířena na 1000 kilometrů

Západní spojenci mezitím pokračují v útocích na libyjské vojenské cíle. Útoky se soustředí především na protivzdušnou obranu v Libyi. Dnes spojenci bombardovali Kaddáfího jednotky v Adžedábíje. „Město je ale dál pod kontrolou povstalců, až na jednu bránu, kde jsou vojáci v pasti,“ popsal místní obyvatel. Spojencům se údajně podařilo zastavit postup Kaddáfího sil na baštu povstalců v Benghází.

Při útocích dnes byla zasažena i budova v Kaddáfího rezidenčním komplexu. Tento dům stojí asi 50 metrů od stanu, v němž Kaddáfí obvykle přijímal své významné hosty. „Byla to administrativní budova, ve které pracují obyčejní lidé. Sami vidíte, že tu lidé plukovníku Kaddáfímu vyjadřují podporu,“ řekl k útoku mluvčí libyjské vlády Ibrahím Músa. Zda byl uvnitř budovy Kaddáfí, není jisté, protože se vlastně vůbec neví, kde se schovává. Bombardováno bylo i město Sabhá s významnou leteckou základnou, které leží 750 kilometrů jižně od Tripolisu a které je centrem kmene, z něhož pochází Kaddáfí.

Spojencům se podle amerického generála Cartera Hama podařilo rozšířit bezletovou zónu. Brzy bude pokrývat 1000 kilometrů dlouhou oblast. Podle generála se spojeneckým silám podařilo ochromit protileteckou obranu Libye a její letectvo. Ham nicméně uvedl, že útoky na pozemní cíle účastnící se přímých bojů jsou pro spojence obtížné, pokud se chtějí vyhnout obětem na straně civilistů či povstalců. Ham také připustil, že výsledkem nynější letecké kampaně proti libyjskému režimu může být patová situace. Vyřazení libyjské protiletadlové obrany potvrdil i britský premiér David Cameron.

Libyjská vláda obviňuje spojence, že zabíjejí civilisty. Francouzská vláda to ale odmítá, prý žádné informace o civilistech zabitých při náletech nemá.

Podle francouzského ministerstva obrany není cílem zásahu v Libyi odstranění libyjského vůdce Muammara Kaddáfího. Britský ministr zahraničí William Hague to však nevyloučil. Ujistil ale, že v zemi nebudou žádné okupační síly. Francie tvrdí, že spojenci plní rezoluci a usilují především o ochranu civilního obyvatelstva.

Pentagon zatím akci považuje za efektivní. Bezletová zóna prý funguje. „Nad Libyí vládní letectvo neoperuje. Nezachytili jsme ani žádnou aktivitu jeho radarů protiletadlové obrany. A klesá i aktivita průzkumných radarů. Pokud se budou vojenské jednotky po zemi přesouvat k pozicím rebelů, napadneme je,“ prohlásil viceadmirál amerického námořnictva William E. Gortney.

Evropská unie dnes rozšířila sankce proti Libyi. Na seznam lidí a firem, jež mají zmrazená konta a nemohou jezdit do EU, přidala další předáky a podniky.

Liga arabských států se přiklonila ke spojencům

Šéf Ligy arabských států Amr Músá, který první fázi operace komentoval slovy, že chtěl bezletovou zónu, a ne bomby, se přiklonil ke koaličnímu táboru. „Nemáme problém s rezolucí, především, když se potvrzuje, že nedochází ani k invazi ani k okupaci libyjského území,“ řekl.

„Vše, co děláme, má za cíl pomoci obyvatelům Libye. Jsme spokojeni s přijetím rezoluce OSN a odhodlaní přispět k jejímu naplnění. Sice přispíváme různými způsoby, ale unie a její členské země chtějí jednat společně a ve spolupráci se všemi mezinárodními partnery, především Ligou arabských států. Vyzýváme Kaddáfího, aby se okamžitě vzdal moci a umožnil Libyjcům naplnit jejich touhu po demokracii,“ uvedla po jednání ministrů zahraničí šéfka evropské diplomacie Catherine Ashtonová.

USA omezí účast v operaci

Americký ministr obrany Robert Gates dnes uvedl, že Washington je odhodlán v brzké době omezit svou účast v bojových operacích v Libyi. Řekl rovněž, že by bylo chybou mezinárodní koalice, kdyby si stanovila za cíl zabití Muammara Kaddáfího. „V prvních dvou, třech dnech jsme skutečně (v Libyi) sehráli důležitou roli, ale už brzy lze očekávat, že naše úloha se změní na podpůrnou,“ řekl šéf Pentagonu ruské agentuře Interfax. „Břemeno udržování bezletové zóny stále víc ponesou jiné státy.“

Podle Gatese je důležité, že prezident USA Barack Obama „zcela jasně prohlásil, že si nepřeje, aby americké ozbrojené síly vstoupily na libyjskou půdu.“ Pokud jde o možnost svržení diktátora Kaddáfího, není to úkol západní koalice. „Tuto otázku musejí řešit sami Libyjci,“ dodal ministr.

  • Nákladní letadlo Herkules startuje ze základny ve francouzském Dijonu autor: Adj Weyer, zdroj: ČTK/AP http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/25/2410/240975.jpg
  • Zasažená administrativní budova v Tripolisu autor: Jerome Delay, zdroj: AP Photo http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/25/2408/240782.jpg
  • Francouzští piloti se chystají na operaci v Libyi. zdroj: AP Photo http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/25/2408/240777.jpg
  • Catherine Ashtonová autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/25/2410/240971.jpg
  • Robert Gates autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/23/2241/224025.jpg