V USA se rýsuje skandál ve stylu Abú Ghrajbu

Hamburk – Šest let po skandálu s mučením v irácké věznici Abú Ghrajb se američtí vojáci budou znovu zodpovídat před soudem. Jak uvedl německý týdeník Der Spiegel, obvinění vojáci údajně zabíjeli z pouhé radosti afghánské civilisty a ještě se s jejich mrtvolami nechali fotografovat. Der Spiegel ve svém posledním čísle zveřejnil dvě z těchto fotografií. Není ovšem jasné, jak se k nim dostal.

Americká armáda se již za své vojáky veřejně omluvila. „Snímky, jež zveřejnil Der Spiegel, zobrazující činy, které nás odpuzují jako lidské bytosti a jsou v rozporu se standardy a hodnotami armády Spojených států. Omlouváme se za bolest, kterou tyto fotografie způsobují,“ uvádí se v armádním prohlášení.

Fotografie byly podle všeho zabaveny při vyšetřování skupiny pěti amerických vojáků, která od loňského roku čelí obžalobě kvůli zabíjení civilistů v afghánské provincii Kandahár. Dalších sedm vojáků ze stejné jednotky čelí obvinění, že se činy svých spolubojovníků snažili krýt. Ve Spojených státech jejich zveřejnění brání soudní příkaz.

Snímky by mohly způsobit stejný skandál, jaký v roce 2004 vyvolaly fotografie mučení v irácké věznici Abú Ghrajb. Zřejmě také dále posílí protiamerické nálady v Afghánistánu kvůli úmrtím civilistů při vojenských akcích USA. Loni v zemi zahynul rekordní počet civilistů - přes 2700. Podle OSN nicméně za zhruba tři čtvrtiny těchto úmrtí může Tálibán.

Skandální fotografie amerických vojáků se zabitým afghánským civilistou
Zdroj: ČT24/Der Spiegel