Le Figaro, BBC a CNN o Libyi: Je Kaddáfí cílem tažení?

Paříž/Washington - Posláním koalice je zbavit Kaddáfího moci. Znamená to, že má v úmyslu ho dobře mířeným vojenským zásahem zlikvidovat? Země, které jsou do vojenské intervence v Libyi zapojeny nebo kterých se týká, tato otázka rozděluje, napsal francouzský list Le Figaro. Pro některé je zřejmé, že libyjský vůdce musí odejít, že je tedy jedním z hlavních cílů koalice. Pokud totiž rezoluce 1973 Rady bezpečnosti vyhlašuje nutnost „chránit obyvatelstvo a civilní oblasti ohrožované útoky“, jak by bylo možné tohoto cíle dosáhnout, kdyby v čele Libye zůstal člověk, který posílá svou armádu, aby na tyto oblasti útočila?

„Proč koalice vedená Spojenými státy vůbec zasahovala, pokud je ochotna akceptovat chaotický pat?“ ptá se Andrew North z BBC. Britové, kteří prý mají ve zvyku nazývat věci pravými jmény, říkají, že „je oprávněné vzít si za cíl ty, kdo zabíjejí civilisty“.

Ministři zahraničí a obrany William Hague a Liam Fox v pondělí naznačili, že vojenský úder zacílený přímo na Kaddáfího je „možnost“. Totéž se ozývá z Belgie, jejíž ministerský předseda Yves Leterme soudí, že mezinárodní společenství „jasně vyhlásilo“ cíl „vyhnat“ plukovníka Kaddáfího od moci. Pokud jde o Francouze, jsou diskrétnější, ale myslí si totéž.

Jiní jsou naopak dvojznačnější. Barack Obama v pondělí zopakoval, že „americký postoj je takový, že Kaddáfí musí odejít“. Ale z čistě vojenského hlediska ministr obrany Robert Gates soudí, že by bylo „nemoudré stanovovat si cíle, kterých bychom nemusili nutně dosáhnout“.

Myšlence vynucování změn režimů silou, jak ji dlouho bránili neokonzervativci za George Bushe mladšího, byla ve Spojených státech během konfliktu v Iráku přistřižena křídla.

Libye 2011 není Irák 2003

Podle politologa Petera Bergena ale Libye 2011 není Irák 2003. „Zjevným rozdílem je to, že Obama neschválil použití pozemních vojsk USA v Libyi,“ uvedl pro CNN. "Obamova administrativa dostala dárek od Ligy arabských států, která sice ve své více než šedesátileté historii získala pověst nezodpovědného diskuzního kroužku, ale před týdnem překvapivě schválila zavedení bezletové zóny," pokračuje Bergen.

Šéf Ligy arabských států Amr Músá státy nicméně koalice vyzval, aby se striktně držely rámce rezoluce. Poprask byl takový, že náčelník štábu britských pozemních sil generál David Richards musel vyloučit, že koaliční síly si berou Kaddáfího za přímý cíl.

Jak se toho chopit a nezkrachovat

Text rezoluce, který je záměrně mlhavý, aby mu bylo možno zajistit co největší podporu a aby nevylučoval žádnou možnost, si vlády vykládají rozdílně, v závislosti na svých národních a regionálních zájmech.

Některé věci v terénu ale přesto umožňují domnívat se, že zamýšleným cílem sil koalice je zbavit libyjský režim hlavy. Stejně tak je nepřiznávaným cílem vojenské intervence změna režimu.

V noci na pondělí mířily údery na budovy stojící dva kroky od Kaddáfího generálního štábu. A podle některých informací prý Londýn vyslal do oblasti komanda britského vojenského námořnictva.

Otázkou spíš je, jak se toho chopit a nezkrachovat. V roce 1986 letecké údery nařízené Ronaldem Reaganem proti prezidentskému paláci plukovníka Kaddáfího cíl minuly.

A bin Ládin zmizel…

Libyjský vůdce je stejně jako Saddám Husajn posedlý svou bezpečností. Mění místa, kde přespává, a obklopuje se těsně gardou složenou převážně z žen, které považuje za spolehlivější. V roce 2003 trvalo hledání iráckého diktátora dlouhé měsíce. A bin Ládin zmizel.

Libyjští uprchlíci
Zdroj: ČTK/AP/Lefteris Pitarakis