V Gaze znovu umírají lidé

Gaza - Z pásma Gazy dnes byly vypáleny další rakety na území Izraele. Akce je odvetou za úterní útok izraelských vojáků, při němž v Gaze zemřelo devět Palestinců, včetně tří dětí. Izrael tvrdí, že se pouze brání intenzivnímu odstřelování ze strany Hamásu z předchozích dní. Izraelské letectvo dnes zahájilo další odvetnou akci a zasáhlo údajně skupinu odpalovačů raket. Jde o nejvážnější a nejkrvavější konflikt mezi Izraelem a Palestinou od války v Gaze v roce 2009, kdy zahynulo 1 400 Palestinců.

K dnešním raketovým a minometným útokům na jih Izraele se přihlásila palestinská radikální organizace Islámský džihád. Izraelské letectvo dnes podobně jako v úterý při odvetné akci zaútočilo na vybrané cíle v pásmu Gazy. Náměstek premiéra Silvan Šalom řekl, že budou-li útoky pokračovat, bude Izrael uvažovat o nové vojenské operaci proti pásmu. Islámský džihád naopak pohrozil útoky dál do nitra Izraele.

Jedna z raket dnes zasáhla jihoizraelské město Beerševa, vzdálené 40 kilometrů od pásma. Poničila synagogu a jedna ze střepin dopadla do bytu ve třetím patře obytného domu a zranila jednu ženu. Minometná palba pak zasáhla neobydlené části západního Izraele. Islámský džihád také ostřeloval oblast jižně od přístavu Ašdod. Izraelské letectvo zahájilo odvetnou akci hned po útoku na Beerševu.

Od soboty palestinští radikálové odpálili asi 60 raket a od začátku roku celkově 130, včetně minometných granátů.