Slovenští lékaři červeno-bíle protestují

Bratislava - Lékaři na Slovensku znovu protestují, aby upozornili na svoje požadavky. Zdravotníci si stěžují na neadekvátní platy, špatné pracovní zázemí nebo transformace nemocnic. Dnes proto na protest vyrazili do ulic v červeno-bílém oblečení. Pokud je vláda nevyslyší, plánují na 1. dubna velkou demonstraci před budovou ministerstva zdravotnictví v Bratislavě. Zvažují i případnou stávkovou pohotovost.

Slovenská lékařská unie specialistů vyzvala na dnešek lékaře i veřejnost, aby se zapojili do protestu proti špatným podmínkám ve zdravotnictví. Příznivci a lékaři se mají na protest obléknout do červeno-bílého oblečení. Lékaři do ulic také vynesou petici, do které chtějí nasbírat co nejvíce podpisů. Archy pak plánují odevzdat ministrovi zdravotnictví 1. dubna, kdy se má uskutečnit další demonstrace lékařů.

Už před 14 dny slovenští lékaři protestovali v rámci akce Děkujeme, máme toho plné zuby, zavřeli na hodinu po poledni ordinace. Protest vyhlásila Slovenská lékařská unie specialistů a přidali se k ní i zdravotní sestry, zubaři nebo dorostoví lékaři. Jde jim především o vyšší platy a hlavně o změnu systému financování zdravotnictví.

Telefonát Olgy Bakové (zdroj: ČT24)

V protestech se přitom inspirovali v Česku, kde se lékaři po akci Děkujeme, odcházíme domohli zvýšení platů. Slovenští lékaři ale zatím volí mírnější variantu protestu a odchod do zahraničí zatím neplánují.