Technici ozářeni ve třetím bloku Fukušimy

Tokio – Tři technici jaderné elektrárny Fukušima 1 dnes byli ozářeni, když pokládali elektrické kabely ve třetím reaktoru. Dva z nich jsou teď v nemocnici. Technici se dnes do třetího bloku elektrárny vrátili poté, co zde obsluha nepracovala kvůli dýmu a zvýšené radioaktivitě. Technici znovu pracovali na opravě čerpadel, na jejichž provozu závisí fungování chladícího systému elektrárny. Japonsko dnes opět zasáhly následné otřesy, ten poslední dosáhl síly 6,1 stupně Richterovy škály.

V elektrárně Fukušima se objevil bílý kouř nad reaktorem 1. Největší pozornost ale dál technici věnují třetímu reaktoru, který jako palivo používá vysoce toxické plutonium. Inženýrům se už sice podařilo obnovit přívod elektřiny, dál ale musí reaktor chladit mořskou vodou.

Tři technici, kteří dnes pracovali na elektrických kabelech ve třetím bloku, byli ozářeni. Dva z nich skončili v nemocnici. Podle mluvčího japonské vlády Jukio Edana ozáření muži šlápli do vody kontaminované radiací. Zasaženi jsou tedy především na nohou. „Vysvětlíme ostatním pracovníkům, aby nedělali tutéž chybu,“ dodal Edano.

Muži byli vystaveni radiaci o intenzitě 170 až 180 milisievertů. Vážnější zdravotní následky jako nevolnost, zvracení, horečku či vypadávání vlasů obvykle způsobují až dávky nad jeden sievert, tedy 1 000 milisievertů. „V případě vysoké radiace imunitní systém v podstatě zkolabuje. Pokud je radiace mírná, mělo by stačit brát antibiotika a nevystavovat organismus mikrobům. Člověk by tak měl přežít,“ říká Barry Rosenstein, profesor radiační onkologie.

Tokio má strach ze zvýšené radioaktivity ve vodovodním systému. Ta by mohla být nebezpečná zejména pro kojence. Rodiny s dětmi už skoupily skoro všechnu balenou vodu. „Mé dceři je 5 let a mám o ní velký strach. Okamžitě jsem běžela nakoupit balenou vodu. Nevím, zda ji vůbec mohu vykoupat, nevím, zda mohu pro ni ohřívat vodu a vařit,“ stěžuje si matka malého dítěte Reiko Matsumotová. Do tokijských ulic dnes vyjely nákladní vozy s půllitrovými lahvemi s vodou, které z rozhodnutí radnice zřízenci rozdávají rodinám s dětmi. Každá rodina má nárok na tři litry balené vody na jedno dítě. Celkem dnes město rozváží 240 tisíc lahví s vodou.

V hlavním městě Tokiu dnes navíc zaznamenali další zemětřesení o síle kolem pěti stupňů. Na severu Japonska se později země otřásla o síle 6,1 stupňů Richterovy stupnice. Ve městě byly otřesy zřetelně patrné, ale žádné nové škody hlášeny nejsou.

Radioaktivita v tokijském vodovodním systému se ale mezitím vrátila na normální úroveň, zvýšená je jen v sousedních prefekturách Čiba a Saitama. Úřady naléhavě vyzývají k šetření s vodou, protože v důsledku tsunami, které Japonsko zasáhlo po ničivém zemětřesení, je bez pitné vody stále ještě 660 tisíc domácností. Elektrický proud nebyl obnoven ve 209 tisících domech.

EU zpřísňuje kontroly japonského jídla

Obavy z radiace se šíří dál do zahraničí, dovoz potravin z postižené oblasti zakázala naposledy Austrálie. Tamní vláda taky do Japonska poslala speciální čerpadlo na dálkové ovládání, které by mělo pomoci s chlazením reaktorů a zaměstnance alespoň částečně ochránit před radiací.

Evropská unie rozhodla o zpřísnění kontrol radioaktivity u potravin dovážených do Evropské unie z Japonska. Kontroly se budou týkat potravin a krmiva z 12 provincií, které jsou nejvíce zasaženy dopady problémů v jaderné elektrárně Fukušima. Testovány na obsah radioaktivní látky budou muset být ještě před tím, než opustí Japonsko. Budou muset mít také od tamních úřadů doklad, že neporušují unijní pravidla. Navíc se po příjezdu do Evropy bude nejméně deset procent z nich namátkově kontrolovat. Další kontroly se budou týkat i produktů z dalších 35 japonských prefektur, u nichž by mělo být kontrolována náhodně pětina dovážených potravin.

Na Islandu experti průběžně zjišťují úroveň radioaktivity v ovzduší a uklidňují obyvatelstvo, že naměřené hodnoty jsou miliontým zlomkem úrovně naměřené po explozi jaderného reaktoru v Černobylu před 25 lety.

Během dneška a pátku meteorologové očekávají vítr západního směru, který případné radioaktivní částice odnese nad neobydlené oblasti Tichomoří. Nepatrně zvýšená radiace hrozí jen sousedním jižním Kurilám.