Benátky - město gondol a romantiky

Benátky – Místo milionů turistů, muzeí a památek, včele se slavným náměstím svatého Marka a stejnojmennou bazilikou, projížďky gondolou, karneval s tisíciletou tradicí či mezinárodní filmový festival, tak by se daly popsat Benátky. Asi i kvůli oblasti, ve které se město nachází, jsou lidé přesvědčeni o tom, že zde panuje romantická atmosféra. Benátky totiž leží na laguně u severního pobřeží Jaderského moře.

Kouzelné město, rozkládající se na více než stovce ostrovů a ostrůvků spojených asi 400 mosty, založili lidé prchající před barbary. Díky výhodné poloze a obchodu s Orientem vyrostly Benátky v bohatou republikou, jež byla po několik staletí metropolí. V renesanci dokonce i kolébkou výtvarného umění. Působili v nich mimo jiné slavní malíři Tizian, Jacopo Tintoretto, Giorgione či Paolo Veronese. Narodil se tam též dramatik Carlo Goldoni, hudebník Antonio Vivaldi či dobrodruh Giacomo Casanova.

V 16. století, kdy se v důsledku osmanské hrozby obchodní cesty do Orientu přesunuly ze Středomoří do Atlantiku, začal pomalý hospodářský úpadek Benátek. V roce 1797 Benátskou republiku dobyl Napoleon Bonaparte a posléze se dostala do habsburského područí, než se stala součástí sjednoceného Italského království. Podle legendy byly Benátky založeny dne 25. března 421. Inspirovaly tisíce slavných umělců a světu daly například i jedinečné benátské sklo. Nyní jsou památkou UNESCO.