Tokijský vrah dostal trest smrti

Tokio - Soud v Japonsku dnes odsoudil k smrti muže, který v červnu 2008 ubodal v Tokiu sedm lidí a dalších deset zranil. Muž, který plán svého řádění předem umístil na internet, vjel nejprve s nákladním autem do davu lidí v nákupní čtvrti v centru metropole a tři porazil. Pak se vrhl s nožem na náhodné kolemjdoucí a začal do nich bodat. Dva jeho řádění nepřežili na místě, dalších pět podlehlo vážným zraněním. Jeho zločin natolik šokoval celé Japonsko, že málokdo pochyboval, že Tomohiro Kato unikne nejvyššímu trestu.

Soud dospěl k závěru, že v době vraždění byl muž příčetný. Odsouzený se ke svému činu plně doznal a odmítl žádost obhajoby na zmírnění trestu.

Po masakru Japonsko přistoupilo ke změně zákonů o bodných zbraních. Úpravy, které vstoupily v platnost loni, zakazují nošení takové zbraně o délce 5,5 centimetru nebo delší. Původní pravidla stanovovala maximální délku na 15 centimetrů.

Pachatel vášnivě četl komiksy a byl závislý na elektronických hrách, které se hojně prodávají v obchodech nebo provozují v zábavních podnicích ve čtvrti Akihabara, kde pak svůj čin uskutečnil. V takzvaném elektronickém městě bylo v té době mnoho lidí, nakupujících i turistů. Útočník po zatčení vypověděl, že „je unaven životem“.