Do bojů proti Kaddáfího režimu se zapojuje další arabská země

Brusel/Washington/Tripolis – Spojenecké letecké a raketové údery proti vojenským cílům v Libyi dnes pokračují sedmým dnem. Do mezinárodní vojenské operace Odysseův úsvit se po boku spojenců podle francouzského prezidenta Nicolase Sarkozyho připojuje další arabská země - Spojené arabské emiráty. Koalice tak posílí o dvanáct vojenských letadel. Další ranou pro režim Muammara Kaddáfího je hrozba EU, která je připravena přijmout nová restriktivní opatření, aby nedosáhl na příjmy z libyjské ropy či zemního plynu. Mezi povstalci a Kaddáfího jednotkami se dál bojuje v Misurátě a Adžedábíji. Šéf Africké unie dnes také vyzval všechny strany k zastavení násilností v Libyi. Situaci v zemi by podle něj mělo vyřešit uspořádání demokratických voleb.

Po dvou stíhačkách a dvou dopravních vojenských letounech z Kataru se SAE stávají druhou arabskou zemí, která dvanácti vojenskými letadly posiluje mezinárodní koalici bojující s mandátem OSN proti Kaddáfího jednotkám s cílem ochránit před těmito jednotkami libyjské vzbouřence. Americká ministryně zahraničí Hillary Clintonová v noci na dnešek řekla, že Kaddáfího síly byly zahnány, ale stále představují hrozbu pro libyjské obyvatele.

Nálety v noci polevily, odpoledne opět zesílily a povstalci se dostali do Adžedábíje

Nálety spojeneckých sil na Kaddáfího vojenské základny dnes v noci poněkud polevily, odpoledne  ale spojenci letecky udeřili u východolibyjské Adžedábíje. Po náletu zaútočili povstalci na východní bránu do města, obsazenou Kaddáfího vojáky. Ti je nejprve odrazili dělostřelbou, ale nakonec se útočící jednotkám podařilo do Adžedábíje proniknout. Většina obránců padla podle televize Al-Džazíra do zajetí. Kaddáfího síly ještě drží západní část města.

Britské stíhačky do noci ostřelovaly tanky Kaddáfího jednotek ve východolibyjské Adžedábíji. Exploze byly nad ránem slyšet i v Tripolisu.

Kaddáfí se dnes rozhodl podpořit morálku svých vojáků oznámením, že je všechny mimořádně povyšuje za „heroický a odvážný boj proti křižáckému, kolonialistickému útoku“. Americký viceadmirál Bill Gortney naproti tomu uvedl, že Kaddáfí má už jen malou schopnost velet jednotkám a začal vyzbrojovat dobrovolníky.

Libyjská vláda zahraničním novinářům ukázala další těla, která prý mají na svědomí nálety spojenců. Tvrdí, že civilních obětí je už stovka. „Útoky už trvají šest nocí a jsou zaměřeny jak na vojenské, tak na civilní cíle,“ řekl Chálid Kaim, náměstek libyjského ministra zahraničí. Kromě Adžedábíji bojují povstalci s vojáky i v Misurátě. Do města začala také proudit pomoc Mezinárodního výboru Červeného kříže (MVČK). Organizace dodává do města lékařský materiál. Libyjská vláda ale nepovolila pracovníkům MVČK přímo se zapojit do ošetřování lidí zraněných v boji.

Generální tajemník OSN Pan Ki-mun ve čtvrtek večer v Radě bezpečnosti Spojených národů prohlásil, že libyjské úřady nepřijaly žádná opatření ke splnění podmínek rezoluce číslo 1973, kterou na ochranu libyjských civilistů přijala RB OSN minulý týden.

Nicolas Sarkozy, francouzský prezident:

„NATO převezme mechanismy bezletové zóny a bude ji zabezpečovat přes své kontrolní centrum v Neapoli.“

NATO o své roli rozhodne až v příštích dnech

NATO o své případné širší roli v operacích vůči Libyi rozhodne až v příštích dnech. Novinářům to dnes řekla mluvčí aliance Oana Lungescuová. Zdá se ale, že Severoatlantická aliance převezme velení nad veškerými operacemi, které se v Libyi vedou. Vyplývá to z prohlášení různých tureckých či amerických představitelů. Rozhodnutí o tom by podle diplomatů mohlo padnout v neděli. Vojenským operacím má velet kanadský generál Charles Bouchard.

„Já chci zdůraznit, že považuji za správný krok, že přechází tato operace pod NATO. Já jsem si ani neuměl představit dlouhodobé fungování bez zapojení Severoatlantické aliance,“ řekl dnes v Bruselu český premiér Petr Nečas. Zopakoval, že Češi se do akcí na prosazování bezletové zóny nezapojí.

EU hrozí Kaddáfího vedení, že nedosáhne na příjmy z libyjské ropy

Také lídři Evropské unie jednali v noci na dnešek o Libyi a pohrozili režimu Muammara Kaddáfího dalšími sankcemi. Unie je připravena přijmout nová restriktivní opatření, která by měla zajistit, že Kaddáfího vedení nedosáhne na příjmy z libyjské ropy či zemního plynu. EU tak opětovně Kaddáfího vyzvala, aby se vzdal moci, což ale libyjský vůdce opakovaně odmítl.

Summit podotkl, že vojenské akce koalice, které se v Libyi odehrály v souladu s mandátem rezoluce RB OSN, významně přispěly k ochraně civilistů před hrozbou útoků a přispěly tak k záchraně lidských životů.

Dohoda mezi lídry na summitu EU panuje také v tom, že členské státy posílí humanitární pomoc na řešení problémů spjatých se současným konfliktem v Libyi. Unie chce posílit dialog se státy z regionu o tom, jak zlepšit kontrolu na hranicích i opatření na zjednodušení návratu imigrantů do jejich domovských zemí. Rozhodnutí summitu nicméně není žádným překvapením, protože přímo navazuje na předchozí jednání, zejména pak na pondělní schůzku ministrů zahraničních věcí.